Léto u moře: Kolik si připlatíme za dovolenou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Léto u moře: Kolik si připlatíme za dovolenou?

Nádherné scenérie řeckých ostrovů budou letos s příplatkem.
Nádherné scenérie řeckých ostrovů budou letos s příplatkem. (Foto Aha! – D. Malík, P. Machan, Profimidea.cz)

Léto se už chystá klepat na dveře a pro miliony Čechů to znamená jediné – vyrazit na dovolenou k moři. Letos však za zájezdy zaplatí více, než před rokem, a to zejména v našich nejoblíbenějších destinacích. Aha! proto zjišťovalo, na co se máme připravit.

Inflace, drahé energie a po předchozích covidových letech také vysoká poptávka po zahraničních dovolených. To jsou podle zástupců cestovních kanceláří hlavní důvody, proč si klienti musí připlatit. Jak moc?

Dálky levnější

„Tunisko, Turecko a Španělsko ve službách na místě příliš nezdražily a mírné zdražení cest do těchto zemí je především z důvodu zvýšení ceny dopravy. Řecko zdražilo ubytování – zřejmě pod dojmem velmi dobré loňské sezóny – a pokud k tomu připočteme zdražení dopravy, je zdražení řeckých cest výraznější (10 – 12 %),“ sdělil Aha! Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR). Podle Ilony Topolové z Blue Style nelze mluvit o plošném zdražení – cena se vždy odvíjí od destinace, termínu, sezónnosti či typu ubytování a doprovodných služeb. „Na druhou stranu, aktuální růst cenové hladiny i růst cen energií se může více projevit v destinacích evropských, méně pak v destinacích typu Kapverdské ostrovy nebo Egypt, Tunisko, Spojené arabské emiráty a Omán,“ uvedla.

Síla je v koruně

Vyšší ceny, zdá se však, hlad po zájezdech nijak netlumí. „Předprodej zájezdů byl velmi silný a letní dovolenou má v tuto chvíli koupenou o 85 % víc klientů než loni touto dobou. Podobný trend vidíme také v ostatních evropských zemích,“ hlásí Petr Kostka z EXIM Tours. Navíc je tu ještě jeden faktor, díky kterému si v zahraničí můžeme dopřát více »muziky«. „Silná koruna naštěstí Čechům a jejich cestování nahrává a je to i jeden z důvodů, proč se daří držet růst cen na takto rozumných číslech,“ uzavírá Petr Šatný z CK Alexandria.

Chorvatsko: Bez front, ale s příplatkem

Čechy, kteří letos pojedou do nejoblíbenější plážové destinace, Chorvatska, čekají dvě novinky. Jednak Chorvaté už od letošního roku přesedlali z kun na eura, země je také od ledna součástí Schengenského prostoru. Co to pro návštěvníky znamená? „Zjednodušilo to nejen naše obchodní vztahy, ale pro všechny turisty i placení přímo v destinaci bez návštěvy směnáren. Poprvé bude také letní sezona i díky rozšíření Schengenského prostoru bez kontrol na hranicích, těšíme se tak na volnější průjezd na silnicích i rychlejší odbavení cestujících na pražském letišti, kde budou lety odlétat nově z Terminálu 2,“ shrnula Kateřina Pavlíková z Čedoku. Zároveň jde ale o destinaci, kde zdražení patří k nejvyšším, nárůst se pohybuje od 12 do 14 procent. „Po zavedení eura se v Chorvatsku zvedly ceny ubytování nejčastěji o 10 – 12 %, u jídel v restauracích přibližně o pětinu. I tak ale zájem o zájezdy do Chorvatska letos roste přibližně o 20 %,“ uzavírá Jan Bezděk ze společnosti Fischer.

Přečtěte si
Mirka Nová
31. 5. 2023 • 09:45

Letos jsme se s manželem rozhodli, že pojedeme na dovolenou do Chorvatska naším obytňákem. Proto jsme ho chtěli vylepšit a objednali na internetových stránkách http­s://ww­w.res­lshop­.cz/ nové vybavení obytného auta. Když mě manžel vzal poprvé do nově upraveného interiéru, bylo to jako bych vstoupila do luxusního hotelového pokoje. Každý detail byl pečlivě promyšlený tak, aby nám poskytl maximální pohodlí na cestách.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.