Chybějí vám peníze na dovolenou? Jak cestovat skoro zadarmo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chybějí vám peníze na dovolenou? Jak cestovat skoro zadarmo

.
(Shutterstock)

Loni nám léto kazila pandemie a letos je to možná ještě horší. Na naše peněženky útočí všudypřítomná drahota. Užít si na výletě přitom můžete i za levno. Poradíme, jak ušetřit co nejvíc.

Něco za něco

Jste odvážní, máte před dovolenou ještě trochu času na zařizování a nebojíte se práce? Pak můžete vyzkoušet internetové platformy, které vám, když se do nich zapojíte, zařídí ubytování zdarma v cizině. Má to jenom jeden malý háček. Za byt a stravu tu budete trochu vypomáhat s venčením zvířat a hlídáním domu (trustedhousesitters.com, housecarers.com), na farmě (wwoof.net) nebo budete muset nabídnout vlastní gauč pro přespání (couchsurfing.com). Když se ale zadaří, bydlíte v cizině zdarma.

Vlastní silou

Nejlevněji se dá cestovat pěšky nebo na kole. Když vyrazíte o dovolené na pochod či cyklojízdu s bagáží na těžko, máte zaručenou nejen cestu zdarma, ale sportovní výkony a program. Ideální jsou přechody českých hor, pěší trasy (Svatojakubská stezka, Via Czechia) nebo dálkové cyklotrasy (Labská, Vltavská, Dunajská). Třeba po trase cyklostras Eurovelo7 či 9 se dostanete z Čech jak na sever k Baltu, tak na jih ke Středozemnímu moři.

Noc pod širákem

Spát pod širákem, ve stanu, dodávce či karavanu a neplatit za ubytování je perfektní způsob, jak ušetřit. Naneštěstí mu ve většině zemí Evropy nejsou příliš nakloněni, a tak se dá teoreticky beztrestně provozovat jen ve Švédsku, Norsku, Irsku, Estonsku, Lotyšsku a Španělsku. Problém je, že to platí pro státní a ne soukromou půdu a pouze mimo chráněná území. S pravidly pro volné kempování vám mohou pomoci komunity stránek camperguru.com nebo caravanya.com.

Náhoda a chyby

Zpáteční letenka za pár korun by byla pro řadu lidí důvodem, proč změnit plány na léto a jet někam úplně jinam, než se původně plánovalo. Podle Josefa Trejbala z portálu Letuška.cz jsou ale takové nabídky často jen dílem náhody. „Letenky za bláznivé ceny včetně těch v bussines nebo first class jsou občas k mání jako tzv. chybové tarify. Většinou kvůli chybně zadanému kurzu při cenotvorbě,“ říká Trejbal.

5 tipů na levné letenky

  1. Kupujte s předstihem několika týdnů až měsíců. Vyskytují se ale i výhodné ceny bezprostředně před odletem, když nedojde k zaplněnosti sedadel v letadle.
  2. Odebírejte novinky prodejce letenek či aerolinií, abyste nepropásli cenové akce, které pravidelně pořádají.
  3. Dají se pořídit vždy do destinací, kam létá nejvíce dopravců. Třeba do Thajska nebo USA míří z Evropy nejvíce letadel.
  4. Leťte mimo turistickou sezonu dané destinace. Třeba do Egypta bývají nejlevnější v únoru, do Anglie na podzim a do Thajska v létě.
  5. Výrazné slevy bývají nabízeny při zavádění nových linek. Takzvané promo letenky do nových destinací bývají k dispozici na začátku sezony.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.