Dovolenkový rádce: Jak se psem k moři? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dovolenkový rádce: Jak se psem k moři?

.
(iStock)

Pokud plánujete cestovat se psem k moři, je důležité vzít v úvahu několik věcí, aby váš pobyt byl příjemný a bezpečný. Aha! vám přináší několik užitečných rad.

1. „Před odjezdem se poraďte s veterinářem, které přípravky by mohly být při dlouhé cestě a pobytu u moře potřeba. Zkontrolujte, jestli máte všechna potřebná očkování pro vstup psa do států, kterými budete projíždět,“ říká Tomáš Nushart, trenér pozitivní výchovy psů.

2. Připravte si lékárničku pro všechny případy. Obinadlo, dezinfekci, ale i mast na spálené tlapky, případně léky proti nevolnosti, které doporučí veterinář.

3. Pokud vás čeká delší cesta autem, například do Chorvatska, a pes není zvyklý na tak dlouhé cesty, trénujte alespoň kratší úseky. Při nich zjistíte, zda se nedělá pejskovi v autě špatně.

4. Jestliže mu není v autě nejlépe, rozhodně mu nedávejte jíst tři hodiny před jízdou a během ní. Naopak je nutné nechat ho se ochlazovat vodou z misky.

5. Naplánujte si několik vhodných stanovišť po cestě na vyvenčení psa. Umožněte mu proběhnout se, napít, protáhnout.

6. Za žádnou cenu psa nenechávejte zavřeného v autě, i když odcházíte jen na pár minut. V letních vedrech se v autě takřka okamžitě oteplí na neúnosnou míru a pes se může přehřát, v krajním případě i na následky toho zemřít.

7. I na pláži dávejte pozor, aby se na slunci nepřehřál, držte ho ve stínu. Ve vodě (v moři) ho nenechte cachtat na slunci celý den. Pes si sám neumí říct dost. Pomůže slunečník nebo plážový stan.

8. Pozor na otravu mořskou vodou. Pokud se jí pes naloká větší množství, může zvracet a mít průjem. V tuto chvíli pomůže dostatek vody, stín a odpočinek. Je potřeba také psa opláchnout sladkou vodou od soli, aby si neolizoval tlapky a slanou srst a stav si nezhoršoval.

9. Mějte po ruce náhradní antiparazitické přípravky. Ať už používáte obojky nebo pipety, obojí může ztratit na účinnosti při častém koupání.

10. Před cestou zjistěte, jestli psi mohou na pláže, které chcete navštívit, a zda existují nějaká omezení, jako například časy, kdy jsou psi povoleni. Mějte u sebe dost sáčků, abyste mohli po svém psu uklidit.

11. Ne každý pes je zkušený plavec, takže buďte opatrní, pokud jdete s psem do vody. Někteří psi mohou potřebovat plaveckou vestu.

12. Mějte svého psa vždy opatřeného aktuálními identifikačními známkami nebo mikročipem. V případě nečekaných situací to pomůže s identifikací a navrácením psa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.