Letní vzpomínky: Jak jsme se rekreovali za socialismu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Letní vzpomínky: Jak jsme se rekreovali za socialismu!

Také jihomoravská Vranovská přehrada je dnes cílem dovolenkářů, jako v 60. letech.
Také jihomoravská Vranovská přehrada je dnes cílem dovolenkářů, jako v 60. letech.  ( Foto Profimedia.cz, ČTK, Čedok, MidAI, ara Kolorizace ČB snímků Aha!)

Slanou vodu a horký plážový písek jsme mohli okusit jen, když jsme měli štěstí. Velké štěstí. Mnohem častěji se za normalizace objevovaly krásy Československa a vůbec nejčastěji okopávaly zahrádky chat a chalup nebo okukovali sousedé mezi kempovými stany. Takové bývaly prázdniny ještě před 40 lety.

O naší dnešní dovolené rozhoduje jen číslo na bankovním kontě. Ještě před 40 lety jsme ale byli rádi, když vyšlo počasí u Máchova jezera, na Lipně, ve Špindlerově Mlýně, nebo na chatě. Kdo měl kliku, mohl se položit do vln Balatonu, tedy »Maďarského moře«, nebo toho skutečného v Rumunsku či Bulharsku, mezi lety 1962 až 1972 i v Jugoslávii. S cestovkami Čedok, Autoturist, CKM, Sportturist či Rekrea se jezdilo na východ do NDR a Sovětského svazu. Hitem ale byly kempy, v Maďarsku i pár kilometrů od Prahy. „To víte, závidíme mladým, tak dobře jsme se my neměli. Jedou na Slapy a užívají si,“ prohlašoval svého času tajemník ÚV KSČ Josef Kempný (†76).

Tábořiště za 600 Kč

Třeba zájezd vlastním vozem zhruba na týden do kempu na pobřeží Černého moře v Oděse na jižní Ukrajině vyšel s tehdejší průměrnou mzdou 2964 korun asi na 600 Kč. Po střechu naložené škodovky brázdily republiku, v bagáži nechyběly vařiče, ešusy, konzervy s lančmítem, ucházející matrací na vodu, obří těžké stany a další nezbytnosti.

Na západ stopka

„Uvolnění režimu a zjednodušení formalit v druhé polovině 60. let vedlo k rozvoji cestování i do kapitalistického Rakouska, Itálie a Francie,“ připomíná nejdéle fungující česká CK Čedok. Než přišla nová stopka západu, ještě roku 1968 se na něj vypravilo asi půl milionu lidí. Dnes nás baví nejvíc Chorvatsko, Egypt, Řecko a Turecko. Za hranice nás míří každoročně relaxovat přes pět milionů!

Lufťáci a profirekreanti

Tzv. lufťáci tak úplně do minulosti nepatří, třeba během pandemie covidu se počet těch, kdo mizí z měst do venkovských domů i chaloupek, opět zvýšil. I teď pečují o zahrádky a přilepšují si domácími vajíčky, sekají trávu, v neděli ráno spouštějí cirkulárky. Co ale zcela zmizelo, jsou rekreanti, mířící opakovaně pod hlavičkou ROH na podnikové rekreace jako revizor Gustav Anděl ve filmu Dovolená s Andělem.

Bez doložky ani na krok

Co už je dnes pro mladé nepochopitelné sci-fi, byla tzv. výjezdní doložka – doklad, bez kterého neumožňoval cestovní pas československým občanům do prosince 1989 cesty mimo tzv. socialistický tábor. Obsahoval údaje o tom, pro jaké země, účel, počet cest a jak dlouho platí. Dokument vystavovala StB, svolení k vycestování dávala zhruba na 20 dní a přibližně jednou za deset let.

Víte, že...

...monopolní fungování Čedoku skončilo až v roce 1990? Z původních osmi se cestovky rozrostly na více než tisíc soukromých firem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.