Dovolenkový rádce: Jak se zbavit strachu z létání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Dovolenkový rádce: Jak se zbavit strachu z létání?

Zbavte se strachu z létání
Zbavte se strachu z létání (Reuters)

Řada lidí jezdí kvůli strachu z létání autem na stále stejné místo. Přitom na silnici riskují mnohem víc. Nenechte se strachem omezovat a leťte si, kam chcete.

Je to bezpečné

Na celém světě denně proběhne přes 100 tisíc letů, které přepraví přes 3,5 miliardy pasažérů ročně. Letů s katastrofickým koncem je zanedbatelné množství a statisticky je větší šance, že zahynete v dopravní nehodě cestou na letiště.

Jak vznikají obavy?

Přesné příčiny jsou vždy subjektivní. Obecně se má za to, že za strachem z létání stojí často špatná zkušenost, nedůvěra v pilotovy schopnosti a pocit že nemáte věci pod kontrolou, nebo klaustrofobie z těsných prostor v kabině letadla.

7 tipů na zkrocení strachu

1. Soustředěně dýchejte.

Pomalu a zhluboka se nadechujte, napočítejte u toho do čtyř, ještě pomaleji vydechujte, napočítejte u toho do šesti.

2. Zaujměte obranou pozici.

Zkřižte nohy v oblasti kotníků, zkřižte ruce na hrudi a přitlačte jazyk na horní patro.

3. Eliminujte stresory.

Zatáhněte stínítko, aby se vám v zorném poli nic nehýbalo.

4. Zabalte si klidnítka.

Věci, které vás uklidňují, jako je hudba, oblíbený polštářek, přívěsek, si vezměte s sebou. Ideálně i s potravinami či nápoji, které vás uklidní.

5. Pozor na stimulanty.

Celý den, kdy se má let uskutečnit, se snažte vyhýbat všem stimulantům jako je káva a energetické nápoje, které vaši úzkost podpoří.

6. Poznejte svůj strach.

Snažte se zjistit, co váš strach z létání vyvolává, a braňte se. Je to klaustrofobie? Volte sedadlo do uličky. Je to strach ze smrti? Přečtěte si nějaká fakta o bezpečnosti létání či aerodynamice.

7. Zkuste to zaspat.

Zeptejte se před odletem svého lékaře, jestli by vám nemohl předepsat nějaký uklidňující lék do letadla, nebo vsaďte na pohodlný polštářek, deku a trochu spánku.

Nejčastější strašáci

Zvuky – Po startu letadlo zatahuje podvozek, což obvykle rachotí. Rachotí i zasouvání a vysouvání spojlerů na koncích křídel, které přidávají při startu vztlak. Vše se objevuje i před přistáním. 

Turbulence – Letadlo se ve vzduchu hýbe, ale hýbe se i vzduch, ve kterém letí. Je to jako loď na vodě, jen nevidíme proudy a vlny. Turbulence je stav, kdy letadlo rychle přelétá z jednoho takového proudu vzduchu do jiného. Pocit, že letadlo narazí nebo se propadne do díry, je dán tím, že přechází hranicí mezi proudy.

Letadlo se rozpadne – Ani silné turbulence mu většinou neublíží. Viděli jste akrobatické piloty létat hlavou dolů, dělat vývrtky anebo létat na boku? Dopravní letadlo umí podobné kousky, drobné zatřesení nebo náklony ho neohrozí.

Motor se zastaví – Máte pocit, že letadlo spadne z oblohy a roztříští se, jakmile se vypne motor? Dopravní letadlo mívá dva a více motorů. A navíc dokáže letět i bez nich, podobně jako větroň.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.