Česká pošta: Zdražení výběrů penzí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Česká pošta: Zdražení výběrů penzí!

Česká pošta - budova, pobočka Olšanská ulice na Praze 3
Česká pošta - budova, pobočka Olšanská ulice na Praze 3 (Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC)

Po zdražování dopisů a poplatků za výplatu dávek si teď senioři u České pošty budou připlácet i za výplaty důchodů. Místo nynějších 29 korun jim strhnou od září 35 korun. A do toho si šéfové dlouhodobě ztrátového státního podniku nadělují nemravné odměny!

V loňském roce podnik vykázal ztrátu 1,75 miliardy korun. I přesto topmanažeři pošty inkasovali statisíce. Například někdejší ředitel Roman Knap (47) – ten ve funkci skončil letos v únoru – bral podle MF DNES měsíčně 332 500 korun. A dva z Knapových ředitelů si minulý rok jen na odměnách přišli dohromady na 376 542 korun. „Jednalo se o odměny za zástup za neobsazená pracovní místa jiných členů vedení povinného subjektu,“ vysvětloval webu poštovní manažer Vladimír Brož. Pohoršující je to hlavně proto, že firma se teď ohání nutností úspor – kvůli tomu ke konci června zruší 300 poboček po celé zemi a propustí stovky zaměstnanců. Ani tak se firma neostýchá hojit se jinde.

Po lednovém a únorovém zdražení zasílání dopisů, SIPO i poplatků za výplatu dávek nemocenského pojištění či přeplatků OSVČ složenkou se zaměřuje na důchodce. Jak včera upozornila Česká zpráva sociálního zabezpečení (ČSSZ), od 1. září výplata důchodů v hotovosti prostřednictvím České pošty bude stát místo současných 29 korun 35 korun. „Zvýšení poplatku za výplatu důchodu v hotovosti se nevztahuje na poživatele důchodů, jimž byl důchod přiznán před 1. 1. 2010... U důchodů přiznaných od 1. 1. 2010 hradí náklady příjemce důchodu, kdy je částka odečtena z důchodu,“ uvedla ČSSZ s doporučením, aby si lidé nechávali penze posílat na bankovní účet a tím ušetřili za poplatek.

Jak na to, když nemáte účet

Nechcete platit poplatky za hotovostní výplatu důchodu? Pak si zažádejte o posílání penze na bankovní účet. Zde je návod, jak na to:

● Vyplňte tiskopis „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu“. Vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis můžete podat u kterékoliv Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ).
● Další možností je zasílání důchodu na účet manžela/ manželky. V tomto případě vyplníte tiskopis „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice“. Žádost musí být podepsána manželem/manželkou, podat ji lze u kterékoliv OSSZ.

Přečtěte si
avina
28. 4. 2023 • 10:43

Kdo bydlí na vesnici musí zajet do města vybrat z konta peníze. Poplatek na poště nebo za autobus do města. Rozdíl?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.