Lidi ve Slaném trápí vysoké ceny: Teplárna zdražila o 300 procent! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lidi ve Slaném trápí vysoké ceny: Teplárna zdražila o 300 procent!

Darina a Pavel Š. šetří, stejně musí doplatit 13 tisíc.
Darina a Pavel Š. šetří, stejně musí doplatit 13 tisíc. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Šetří teplou vodou a stahují radiátory, při pohledu na letošní vyúčtování mají ale stejně oči pro pláč. Obyvatelé Slaného, kteří odebírají městské teplo, doplácí i přes 20 tisíc korun. Zdražilo na trojnásobek! Problémy mají důchodci i mladé rodiny.

Firma RDK, která má roky dodávky tepla ve městě na starost, zdražila téměř na trojnásobek kvůli krachu původního dodavatele plynu, s novým uzavřela smlouvy v době energetické krize. Zatímco předloni platili Slaňáci, jak si místní sami říkají, za jeden gigajoul tepla 658 korun, loni to bylo 1690 korun! Vysoké nedoplatky trápí například obyvatele paneláků v Lidické ulici. „Dům máme zateplený a zvedali jsme zálohy. Některým peníze vrací. Jsou tu ale i ti, kteří doplácí, nejčastěji kolem 10 tisíc korun,“ sdělil člen výboru tamního sdružení vlastníků Jiří Ischia.

Jaroslava Belánová: Topím jen v obýváku

Nedoplatek 26 tisíc korun za teplo a teplou vodu na faktuře byl šokem i pro Jaroslavu Belánovou (69). V Lidické obývá byt patřící městu s manželem Štefanem (69), oba jsou důchodci. „Zdražili o 300 procent. Zálohy jsme si zvedli o 1500. Nestačilo to. Jak máme ještě šetřit? Dvě místnosti nevytápíme vůbec. Topíme jen v obýváku. Žijeme tu už 47 let, ale tohle nepamatujeme. Budeme si kvůli nedoplatku muset vzít splátkový kalendář, abychom jej splatili,“ postěžovala si.

Darina a Pavel Š.: Sprcha pouze jednou týdně

Doplatit 13 tisíc korun má za loňský rok například důchodkyně Darina Š. (78), která s manželem Pavlem (79) v domě obývá byt 3+1. „Snažíme se šetřit. Já se sprchuji jednou týdně. Manžel je špatně pohyblivý. Chodí o berlích a jednou za čas se musí vykoupat. Topíme jen mírně. Víc už ubrat nemůžeme,“ vyjmenovala. Nedoplatek senioři zaplatí ze svých úspor. „Raději bychom to dali vnoučatům, nechápu, proč bychom ty peníze měli takhle vyhazovat,“ povzdychl si Pavel.

Tom Steinfest: Rozdíl 30 tisíc korun

Faktura s vysokým nedoplatkem v Lidické ulici zaskočila svářeče Toma Steinfesta (30). S manželkou obývá byt 2+1 v paneláku. „Minule nám vraceli přeplatek 10 tisíc korun. To jsme byli v bytě čtyři. Poslední rok jej obýváme tři, syn přítelkyně se odstěhoval. Za loňskou spotřebu přesto máme nedoplatek skoro 20 tisíc korun. Dělá to rozdíl 30 tisíc,“ sdělil Steinfest. „Dali nám možnost to splatit do srpna. Budeme to muset dát po pěti tisícovkách dohromady. Určitě si na to budu muset půjčit od příbuzných,“ dodal rozčarovaně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.