Domov důchodců jako z hororu: Týrají seniory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Domov důchodců jako z hororu: Týrají seniory!

Rumunský domov důchodců
Rumunský domov důchodců (Foto CRJ)

Hned několik domů pro seniory v Rumunsku se ocitlo k hledáčku policie poté, co vyšla najevo skandální úroveň péče (ne)poskytované péče. Podezřelé jsou mj. z týrání a podvýživy bezmocných klientů, nejméně dvacítka lidí ze dvou organizovaných skupin už byla obviněna z obchodu z lidmi a dalších zločinů.

Celý obří skandál odstartoval osud 71letého vysloužilého vojáka, jehož dcera jej umístila v dobrém stavu do ústavu Lu‘Min v Sâncraiu de Mureș. Záhy odtud dostala zprávu, že se tatínek nakazil covidem a po deseti dnech, že zemřel. Ani mluvit s ním jí nedovolili.

Rozjely se mocné kontroly včetně těch neohlášených, které ukázaly, že domov některé svěřence drží ve sklepě v otřesných podmínkách a další domovy obíraly seniory o důchody či dávky, ty zdravější nutili k otrocké práci. Inspektory ze sociálky pak upláceli, aby svůj nelidský byznys mohly i dál provozovat bez jakýchkoli oprávnění. Skandál už smetl ministra práce a sociální ochrany, ministryni pro rovné příležitosti o prefektku mureské župy, hlavy padají i v dalších úřadech...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.