KONEC ZASTROPOVANÝCH CEN: Kolik budeme platit za energie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

KONEC ZASTROPOVANÝCH CEN: Kolik budeme platit za energie?

Elektřina je velké téma.
Elektřina je velké téma. (Reuters)

Zkontrolujte smlouvy na odběr energií. Když budete podepisovat novou, důkladně si ji přečtěte. Koncem roku zřejmě skončí vládou nastavený strop a může se stát, že platby za elektřinu a plyn se až zdvojnásobí. Jak je to možné?

O konci cenového stropu mluví premiér Petr Fiala (58, ODS). „Všechno nám dává záruku, že ceny by už nemusely jít nahoru, a pak už by cenový strop nebyl potřeba,“ řekl. Mnoho společností už nyní nabízí ceny nižší. Problém je v tom, že ten, kdo prodlužoval smlouvu či uzavíral novou na konci minulého roku, pravděpodobně v ní má uvedené i dvojnásobně vyšší ceny. Vzhledem k cenovému stropu, 3 Kč za kilowatthodinu (kWh) plynu a 6 Kč za stejné množství elektřiny, se mu do vyúčtování nepromítají. Co je nad strop, to platí stát. Ale zřejmě jen do konce roku 2023.

„Pokud mají lidé podepsané fixované ceny, s koncem cenového stropu začne platit to, co podepsali,“ řekl Aha! Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). Proč lidé podepsali smlouvy na tak vysoké částky? Dost možná, že spoléhali na cenový strop. Anebo jim jednoduše končila smlouva a bylo nutné ji prodloužit. „Takoví odběratelé byli v úzkých. Neměli prakticky jinou možnost. Určitě je to nepříjemná věc,“ řekl Gavor.

Je z toho cesta ven?

Jaké je řešení, abyste nemuseli platit tisíce navíc? Záleží na tom, jak férový je váš dodavatel. „Až skončí cenový strop, je potřeba se podívat podrobně na uzavřenou smlouvu a začít počítat. Pravděpodobně se vyplatí vyvázat ze smlouvy, zaplatit smluvní pokutu a najít si jiného dodavatele,“ myslí si Gavor, který se domnívá, že by někteří z dodavatelů mohli změnit i fixované ceníky. „Bude záležet na jejich strategii,“ dodává Gavor. Důležité proto je o problému vědět, podívat se, co je napsáno ve smlouvě a případně včas začít jednat. Výpovědní lhůta může být i tříměsíční!

Co dalšího navýší cenu?

Znovu začnou platit POZE, neboli podpora obnovitelných zdrojů elektřiny. „Není o tom ještě rozhodnuto, ale nyní je situace na trhu s energiemi příznivá. Pokud to tak bude i dál, vše se vrátí do starých kolejí. Tedy znovu se bude platit POZE,“ řekl Jiří Gavor. Suma sumárum jde asi o šest stovek za megawatthodinu (mWh). „Ten, kdo elektřinou topí, zaplatí při spotřebě 10 mWh i přes sedm tisícovek navíc,“ řekl Gavor.

Přečtěte si
František Klapal
30. 9. 2023 • 15:51

Já jsem teda rád, že alespoň to topení už máme vyřešené. Plynem už doma vůbec netopíme. Kotel sice pořád mám, ale je odstavený. Místo toho jsem z http­s://ww­w.lev­nekrb­y.cz/ koupil krbová kamna a topíme teď dřevem. Finančně to vychází mnohem lépe a co tak sleduji ve svém okolí, tak nejsem jediný, kdo se tímto směrem vydal.

Pavel Molík
13. 4. 2023 • 12:05

Vládní stropovací folklór sloužící k lepšímu ovládání mas... Vláda Fialy soustavně a sveřepě odmítá stáhnout naši levnou elektřinu z podvodné lipské burzy, odkud jsme ji (naši levnou elektřinu za pár haléřů) nakupovali cca padesátkrát předraženou. Poláci mají elektřinu za 1,50 Kč, my máme vládou zastropováno na 6 korunách. Vláda Fialy svými opatřeními sabotuje českou ekonomiku a způsobuje celkovou pauperizaci české společnosti, protože zájmy občanů nejsou pro vládu Fialy prioritou.

Radomír Jareš
11. 4. 2023 • 12:11

Pokud už někdo píše takový článek měl by si zopakovat učivo 5 třídy ZŠ a naučit se správně používat jednoty přesněji řečeno předpony .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.