Vysoké náklady jsou jasná hrozba: Konec zvažuje 7 % hospod
Vyšší ceny energií nebo surovin vnímá na 53 procent podniků jako hrozbu. Situaci ale zvládají. To dalších 7 procent restaurací říct nemůže a zvažují kvůli vysokým nákladům konec.
Asi o pětinu zdražilo obědové menu v roce 2022 oproti předpandemickému roku 2019. Podle Marcely Šimkové ze společnosti Data Servis za to může zdražení energií i surovin. Třeba se zvýšenými náklady na jídlo o 22 procent se potýkalo minulý rok až 74 procent restaurací. Pro 7 procent podniků je pak situace natolik vážná, že uvažují o konci provozu.
Zaniknou ty vesnické
Během čtyř let skončilo svůj provoz až 15 procent vesnických hospod, což představuje 1300 provozoven. Uvádějí to data Plzeňského Prazdroje. „Mnoho lidí na vsích a v menších městech přešlo na pití piva v garážích a na zahrádkách. A nové hosty shánějí hospodští na vesnicích velmi těžko,“ vysvětluje obchodní šéf pivovaru Tomáš Mráz.