Psychologická hranice ceny nafty padla: Už tankujeme za 29,90 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Psychologická hranice ceny nafty padla: Už tankujeme za 29,90 Kč!

Na pumpě v Poděbradech včera lidé tankovali naftu za 29,90 Kč.
Na pumpě v Poděbradech včera lidé tankovali naftu za 29,90 Kč. ( Foto Aha! – Tomáš Koníček)

Ještě nedávno nedostižný sen, dnes realita. Cena nafty v Česku zbořila třicetikorunovou hranici. Na některých čerpacích stanicích se prodává litr za 29,90 Kč.

A možná bude cena ještě klesat! Jedním z důvodů je velký přebytek nafty. „Celé Evropa se kvůli obavám předzásobila před zimou, ale černé scénáře se nenaplnily. Takže nafty je dostatek,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Dalším důvodem je podle něj fakt, že nafta má ruský původ a putuje do Evropské unie skrze třetí státy. „Jde zejména o Turecko, Spojené arabské emiráty, Singapur, Indii a Čínu. Vydělává na tom zejména Čína, která ve svých rafinériích ze zlevněné ropy Ural vyrábí naftu, která nečelí žádným sankcím,“ říká Kovanda.

Cena nafty klesá už trvale od začátku letošního února. Za tři měsíce spadla o pět korun! Podle údajů společnosti CCS se v úterý prodávala průměrně za 32,74 Kč. „Jak dlouho bude cena klesat, lze jen těžko říci. Situace, která tu nastala, je naprosto mimořádná,“ dodává Kovanda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.