Z jihočeské hospody je fenomén: Jít »na jedno« povýšili na tradici

Do hospody člověk nejde jen na pivo, ale i pobavit, družit se a rozšířit si obzory. Na jihu Čech tomu tak bylo od nepaměti. Díky tomu se z jihočeské hospody nyní oficiálně stal sociální a kulturní fenomén.
Jihočeský kraj jako první v ČR ocenil přínos pivní hospody pro kulturu a společenskou pospolitost zápisem do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Rozhodli o tom jihočeští radní. Jižní Čechy patří k regionům s výraznou pivní kulturou. „Zvyk setkávat se v hospodě, přenášený z generace na generaci, pomáhá sdílet radosti i starosti širokým vrstvám obyvatel. Ve středověku patřilo jen v Českých Budějovicích právo várečné 387 domům. Jihočeská hospoda byla, je a bude místem silné sociální interakce,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch.