Velká zpráva o českém pivu: ČEPOVANÉ VS. LAHVÁČ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Velká zpráva o českém pivu: ČEPOVANÉ VS. LAHVÁČ

Češi pivo stále milují!
Češi pivo stále milují! (Fotos scom, ara)

Po hubených covidových letech se Češi loni zabejčili a pomohli vyhnat pivní spotřebu – dosud nejvyšší ve světě v přepočtu na obyvatele – o něco nahoru. Jenže ani ne tak škopky vypitými v hospodě, ale levnějšími z obchodu.

Když Český svaz pivovarů a sladoven představil pivní výsledky za rok 2021, druhý covidový, byl to mírně řečeno šok. Spotřeba na obyvatele se totiž poprvé za 12 let dostala pod jakousi magickou hranici 130 litrů na hlavu, konkrétně 129. Výstav piva, tedy jeho celková výroba v Česku, poklesla předloni rovněž na 19,5 tisíce hektolitrů. Co ukazují výsledky svazu za loňský rok?

Bude klesat

Spotřeba na hlavu se v roce 2022 zvýšila o 7 litrů na 136 litrů na obyvatele, výstav se rovněž o něco zvedl. Jenže podle svazu to stále není na předcovidové úrovni a ve zlepšení už moc nevěří ani restauratéři. „Pokles v gastronomii vůči minulému roku byl v březnu minus 0,6 %, v dubnu skoro procento a v květnu a červnu byl minus 3 procenta. Spíš bych si tipnul, že spotřeba piva – co se týče gastronomie – bude dál klesat,“ řekl Aha! Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Češi a lahváče! Je tohle budoucnost naší pivní kultury?

Kde, je jedno

Co se nezměnilo – a dost možná už ani nezmění – je skutečnost, že naprostá většina zkonzumovaného piva pocházela z obchodů. „Tenhle trend už se moc měnit nebude, spíše naopak. Lidé se daleko víc soustředí na prožitek společného pití piva, než na místo, kde pijí,“ potvrzuje Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Rána s DPH?

Dalšímu odlivu štamgastů z hospod podle Kastnera nahrává i to, že kabinet plánuje sjednotit DPH z pěnivého moku na 21 procentech. Dosud totiž bylo točené pivo v hospodě daněno 10 procenty. „Když ho zdražíte o 11 % jako současná vláda, tak lidé už si to dají do hlav a spotřeba nemůže jít nahoru, protože takové zdražení piva je fatální. A zabije to vesnické hospody,“ varuje restauratér.

Návrat k levným lahváčům?

Zhruba od roku 2017 platilo, že Češi vypili více ležáků než výčepního piva. Jenže podle Kastnera je už teď patrné, že se Češi, kterým se reálná kupní síla nezvyšuje, znovu začínají vracet k levnějším desítkám. Ostatně také podle pivovarnických čísel nejvíce prodaného piva loni bylo v lahvi, a to 39 procent. Podíl sudů činil 31 % a piva z cisteren jen 3 procenta.

Přečtěte si
Mirka Nová
28. 11. 2023 • 14:14

S manželem máme rádi pivo a vždy jsme byli pro točené než pro lahvové. Proto manžel koupil na internetových stránkách https://obchod.svet-piva.cz/ výčepní zařízení a nyní si užíváme čerstvě čepované pivo doma, ale i při rodinných oslavách. Podle naší zkušenosti má čepované pivo mnohem lepší chuť. S tímhle souhlasí i naši přátelé, kteří si k nám rádi chodí posedět, jak se říká na jedno.

Pavel Dostalek
8. 8. 2023 • 09:10

V článku se píše o celkovém výstavu 19,5 tisíce hl ročně . Jedná se ovšem o 19,5 miliónu hl ročně, tedy 1000x více. Prosím autora o opravu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.