Výčepní přijdou o práci? Zamíchej si pivo v prášku!
Výkonný ředitel Klášterního pivovaru Neuzelle Stefan Fritsche (56) přivezl do redakce londýnského deníku Daily Mail ochutnat horkou novinku, pivo v prášku. A předčil skeptická očekávání.
Bylo to velmi jednoduché. Vzal sklenici, trochu neperlivé i perlivé vody, mixér a hlavně béžově zbarvený prášek. „Dokud lidem neukážu, jak to funguje, nikdo mi nevěří,“ říkal, zatímco míchal ingredience. Tekutina brzy změnila barvu z mléčné na žlutou a poté na typicky rezavou s bílou pěnou navrchu. Chuť dopadla překvapivě dobře, rozdíl mezi práškovým pivem a normálním byl stěží poznat. Chutnalo příjemně hořce a osvěžilo, jen mohlo být šumivější.
Snížení oxidu uhličitého
Až se podaří vývoj prášku dokončit a řádně ho nasytit oxidem uhličitým, může se skutečně naplnit předpověď pana Fritscheho, že za pět let jen budeme kroutit hlavou proč jsme se tahali s těžkými lahvemi, když můžeme mít stejný zážitek v malém balíčku. „S práškem máme nekonečné množství možností. Můžeme ho vyrobit s alkoholem nebo bez, s oxidem uhličitým i bez něj, ovlivníme, kolik pěny chceme,“ tvrdí sebevědomě Fritsche.
Dále dodává, že se do budoucna chtějí o své znalosti podělit s dalšími pivovary, a věří, že se tak podaří značně snížit emise CO2, které v současnosti způsobuje přeprava tohoto moku v těžkých lahvích a sudech po celém světě.