Výčepní přijdou o práci? Zamíchej si pivo v prášku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výčepní přijdou o práci? Zamíchej si pivo v prášku!

Skutečně, jen prášek a k němu vodu.
Skutečně, jen prášek a k němu vodu. (Foto Instagram, Klášterní pivovar Neuzelle, Shutterstock)

Výkonný ředitel Klášterního pivovaru Neuzelle Stefan Fritsche (56) přivezl do redakce londýnského deníku Daily Mail ochutnat horkou novinku, pivo v prášku. A předčil skeptická očekávání.

Bylo to velmi jednoduché. Vzal sklenici, trochu neperlivé i perlivé vody, mixér a hlavně béžově zbarvený prášek. „Dokud lidem neukážu, jak to funguje, nikdo mi nevěří,“ říkal, zatímco míchal ingredience. Tekutina brzy změnila barvu z mléčné na žlutou a poté na typicky rezavou s bílou pěnou navrchu. Chuť dopadla překvapivě dobře, rozdíl mezi práškovým pivem a normálním byl stěží poznat. Chutnalo příjemně hořce a osvěžilo, jen mohlo být šumivější.

Snížení oxidu uhličitého

Až se podaří vývoj prášku dokončit a řádně ho nasytit oxidem uhličitým, může se skutečně naplnit předpověď pana Fritscheho, že za pět let jen budeme kroutit hlavou proč jsme se tahali s těžkými lahvemi, když můžeme mít stejný zážitek v malém balíčku. „S práškem máme nekonečné množství možností. Můžeme ho vyrobit s alkoholem nebo bez, s oxidem uhličitým i bez něj, ovlivníme, kolik pěny chceme,“ tvrdí sebevědomě Fritsche.

Dále dodává, že se do budoucna chtějí o své znalosti podělit s dalšími pivovary, a věří, že se tak podaří značně snížit emise CO2, které v současnosti způsobuje přeprava tohoto moku v těžkých lahvích a sudech po celém světě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.