Půllitr nad zlato?! Nový rok a vyšší DPH zvedlo ceny piva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Půllitr nad zlato?! Nový rok a vyšší DPH zvedlo ceny piva

V brněnské restauraci Bogota zdražili o čtyři koruny.
V brněnské restauraci Bogota zdražili o čtyři koruny. (Foto Aha! – Romana Vébrová, Zdeněk Matyáš)

S novým rokem vstoupily v platnost také nové sazby DPH, u piva daň vyskočila z 10 na 21 %. Jak to zamávalo s cenami v restauracích? Někde zdražovali už s předstihem a pozvolna, jinde cena poskočila naráz o pět korun.

Pokud jste si oddychli, že vaše oblíbená restaurace zatím ceny na nápojovém lístku nezměnila, připravte se, že novou sazbu vaše peněženka nakonec může pocítit také. „Náběh je většinou pozvolný. Po celý letošní rok budeme postupně pozorovat nárůst cen,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Hosté si všímají také toho, že hospodskou útratu stále častěji lze zaplatit jen hotově. Je to snaha obcházet daně? „Pochopitelně, pokud se neplatí kartou, transakce nezanechává elektronickou stopu, a je tedy obtížně dohledatelná. A to umožňuje se uchylovat ke snižování své daňové povinnosti. Kdykoliv narůstá daňová povinnost, tak se zároveň navyšuje motivace ty daně obcházet,“ shrnul Kovanda.

Plzeň: »Jedno« i za 68 korun

„Počítám s tím, že během týdne cenu piva zvednu o DPH. Půllitr prazdroje teď u nás stojí 64 korun, pak přijde na 68 korun,“ uvedl majitel plzeňské restaurace ZA OPONOU Hynek Macák. Nižší návštěvnost kvůli zdražení jsem zatím nezaznamenal. Hosté chodí zhruba stejně jako loni,“ doplnil majitel Hostince na Radnici v Nečtinách na Plzeňsku Jakub Haidlmaier. Zdražil o pět korun, půllitr prazdroje u něj stojí 65 korun a jedenáctka Chodovar 45 korun.

Jakub Haidlmaier, majitel Hostince na Radnici v Nečtinách na Plzeňsku.

Brno: Co řeknou zákazníci?

„U piva jsme zvedli cenu o devět procent, což jsou přibližně čtyři koruny. Uvidíme, jak zareagují zákazníci,“ uvedl provozovatel brněnské restaurace Bogota Jan Pásek. Dvanáctistupňové pivo Poutník tu stojí nyní 50 korun. Ve Starém Městě u Uherského Hradiště jsou opatrnější. „Zatím jsme pivo nezdražili, ale asi na to brzy dojde,“ řekla provozní zdejší restaurace Masáro. Radegast dvanáctka tu stojí zatím 42 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.