Světové dědictví UNESCO: Žatecký chmel je unikát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Světové dědictví UNESCO: Žatecký chmel je unikát!

Součástí památky jsou chmelnice...
Součástí památky jsou chmelnice... (Foto ČTK/Ondřej Hájek)

Město chmele. S takovým přízviskem šly před lety do boje o zařazení na prestižní seznam kulturního a přírodního světového dědictví UNESCO Žatec a krajina žateckého chmele. Nyní po 16 letech slaví úspěch!

„Jsem nesmírně potěšen, že se to podařilo. Pěstování chmele, našeho zeleného zlata, je s Českem neodmyslitelně spjato,“ sdělil ministr kultury Martin Baxa (48, ODS), jehož rezort včera o úspěchu informoval. O zařazení rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na zasedání v saúdskoarabském Rijádu. Zapsaná památka se skládá ze dvou částí. První je krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník, druhou pak historické centrum Žatce se svou průmyslovou čtvrtí z 19. století spojenou se zpracováním chmele. „Vůbec poprvé se na seznam dostala chmelařská oblast. To svědčí o výjimečnosti, na kterou můžeme být právem hrdí,“ pochvaluje si starosta města Radim Laibl (42, ANO).

...i historické centrum Žatce s průmyslovou čtvrtí.

Sedmnáctka vyvolených

Českých památek se na seznam dostalo se včerejším zápisem už sedmnáct. Jako první slavila už v roce 1992 trojice historických center měst Praha, Telč a Český Krumlov. Naposled došlo k zápisu v roce 2021, na seznam přibyl tzv. lázeňský trojúhelník – tedy města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně – a také Jizerskohorské bučiny. Naopak na »čekačce« jsou už od roku 2001 třeba Český ráj či hrad Karlštejn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.