124letá pivní lahev: Ze septiku do muzea | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

124letá pivní lahev: Ze septiku do muzea

Našla se při rekonstrukci muzea v Liberci.
Našla se při rekonstrukci muzea v Liberci. (Foto Severočeské muzeum, Svijanský pivovar, Budvar, Plzeňský Prazdroj, pivovar Litovel, wiki)

Pivem hasí prací vyprahlé hrdlo dělníci dodnes. Jeden z pracantů na stavbě Severočeského muzea si v roce 1898 zlatavý mok vzal přímo do kanalizační jímky. Zálohovanou lahev tu zapomněl a po 124 letech tak potěšil historiky!

Skleněný poklad nalezli teprve nedávno při modernizaci hlavní budovy Severočeského muzea. Jde o tehdy běžně tvarovanou lahev z barevného lisovaného skla s porcelánovou zátkou včetně kovového mechanismu zavírání. Na skle je také ozdobně vlisované jméno původního majitele, kterému se měla lahev dostat zpátky do rukou.

Gottfried Tugemann z Reichenbergu (tehdejší název Liberce) byl místní podnikatel z konce 19. století. „Pivní lahve byly obecně majetkem firmy, která do nich stáčela pivo a účtovala si za ně zálohy,“ vysvětluje kurátor expozice Liberecké fragmenty Ivan Rous. Podnikatel Tugemann vlastnil specializovanou stáčírnu nápojů, která pivo tehdy jen distribuovala. Obdobné skleněné zálohované lahve vlastnily také restaurace nebo hospody.

Víte, že...?

...skleněné lahve na pivo se začaly používat už na začátku 15. století?

Vzhled se ustálil

Podobu pivní lahve, jak je známe dnes, získaly v roce 1821 v anglickém Bristolu. Do Čech se nový typ lahví dostal o dvacet let později. Na konci devatenáctého století nastaly tři zásadní změny, které se na lahvích dochovaly dodnes. Objevily se první lepené etikety. Změnil se také jejich objem, a to na dnes standardní půllitr. Roku 1892 se také podařilo patentovat korunkovou pivní pivn zátku.

Tradice a moderna

Lahve Plzeňského Prazdroje z konce čtyřicátých let 20. století jsou podobné těm, které na pultech obchodů vídáme i dnes, značka drží tradici. Některé pivovary čas od času vytvoří moderní design v omezeném množství. Například litovelský pivovar zaujal svoje štamgasty chromovaným designem a litrovým objemem s tradičním uzávěrem.

Sběratelské kusy

Zajímavé, exkluzivní lahve nechávají vyrábět i současné pivovary, především k jubileím. Prémiový ležák k výročí 450 let od založení svijanského pivovaru zkrášluje unikátní etiketa s motivy chmele. Sběratelé pak v bazarech utrácejí stovky korun třeba za budvarský ležák s etiketou k dvaceti letům výročí osvobození Českých Budějovic v roce 1945.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.