Trik pro všechny táty a dědy: Jak rychle vychladit pivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Trik pro všechny táty a dědy: Jak rychle vychladit pivo!

Pivo
Pivo (Pixabay)

Letní vedra udeřila. Podle doktorů je důležitý především pitný režim, dostatek tekutin a minerálů. Pivo je má. Jenže ne vždy má také vhodnou teplotu. S těmito triky ho vychladíte během okamžiku.

Vsaďte na plech

Plechovky se chladí dvojnásobně rychleji než lahve. Mají tenčí stěnu, která snáze vede teplo. Podobně rychle jako plechovky se chladí i PET lahve, jenže ty jsou většinou 1,5 litrové a tři půllitrové plechovky vychladíte rychleji. U 1,5 litrové plechovky by rozdíl nebyl takový.

Lednice
5 hodin

Nejběžnější a nejjednodušší způsob jak vychladit pivo je dát ho do lednice. Pomalé chlazení je nejlepší pro zachování chuti a všech dobrých vlastností piva. Všechno rychlejší nese riziko, že pivo sice bude studené, ale chuťové vlastnosti se zhorší. Někdy i výrazně.

Mrazák
30 minut

Dát pivo do mrazáku je ošemetná záležitost. Nejen, že může ztratit svoji chuť, ale když ho tam zapomenete, může dokonce explodovat. U skleněných lahví je to obzvlášť nebezpečné.

Kyblík s ledem
30 minut

Oproti mrazáku je tu výhoda, že voda s ledem nikdy nebude mít méně, než 0 °C. Voda s ledem chladí rychleji než samotný led, protože voda se dotýká celé plochy lahve. Urychlit chlazenía můžete, když s plechovkami v kyblíku ledové vody bude někdo pomalu míchat.

Vlhká utěrka
20 minut

Rychlost chlazení v ledničce a mrazáku zvýšíte o třetinu tím, že lahev či plechovku omotáte navlhčenou papírovou utěrkou nebo novinami. Navlhčená ponožka nebo noviny jsou tábornický trik, jak trochu zchladit plechovku piva, když nemáte lednici. Stačí omotanou a navlhčenou plechovku umístit do stínu a průvanu.

Kyblík se slaným ledem
10 minut

Kyblík s ledem bude chladit rychleji, když ho zalijete silně osolenou vodou (asi 6 lžic soli na kbelík). Sůl sníží teplotu tání ledu.

Stlačený plyn
45 sekund

Do plastové nádobky na svačinu udělejte malinkou dírku, kterou projde tryska nádoby se stlačeným plynem. Dovnitř dejte plechovky s pivem (nikoliv lahve) a víčko dobře přelepte páskou. Nádobku se stlačeným plynem otočte vzhůru nohama a 0,5 a 1 minutu stříkejte plyn dovnitř. Nemiřte na stěnu plechovky a před použitím ji dobře omyjte. Nápoj si přelijte do sklenice.

Rychlost kazí chuť

Nic by se nemělo uspěchat a o chlazení piva to platí také. Příliš rychlé zchlazení může negativně ovlivnit chuť, především, když se blízko stěny nebo uvnitř nápoje vytvoří krystalky ledu. Pivo by totiž nikdy nemělo zmrznout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.