Rádce do každé restaurace: Jak se vyznat v pivu!
Co Čech, to pivař. Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. Nestačí ho ale jen pít, je dobré se v něm i trochu vyznat.
Piva podle způsobu kvašení Piva se většinou dělí na svrchně kvašená a spodně kvašená. Liší se typem použitých kvasinek a teplotou kvašení. Dá se ale narazit i na spontánně kvašená piva, která využívají ke kvašení směsnou kulturu bakterií a kvasinek obsažených ve vzduchu. *Spodně kvašené pivo kvasí při nižších teplotách a vyznačuje se sladovou chutí a vůní, hořkým chmelovým aroma a bohatou pěnou. Zraje (leží), v uzavřených ležáckých tancích i déle než měsíc, z čehož pochází i tradiční označení »ležák«. *Svrchně kvašené pivo vzniká za vyšších teplot, mívá obvykle nižší plnost, svěžejší chuť a výrazné příměsi různých ovocných chutí a vůní. Patří sem i pšeničné pivo s minimálně třetinovým podílem pšeničného sladu.
Piva podle barvy
Světlá piva jsou připravována ze světlého sladu a jsou typická hořkostí. Tmavá piva vděčí za barvu speciálním praženým, karamelovým nebo mnichovským sladům. Polotmavá piva vznikají smícháním světlého a tmavého sladu. „Pozor na zažitý omyl, že polotmavá piva vznikají smícháním světlého a tmavého piva. Takovým smícháním vám výčepní vykouzlí pivo řezané čepováním ze dvou sudů,“ vysvětluje Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.
Piva podle stupňovitosti
Rozlišením piva podle stupňovitosti je sledován obsah extraktu původní mladiny určující sílu piva (nikoliv procenta alkoholu). S původním označením 10° nebo třeba 12° se už kvůli současné legislativě nesetkáme, nahradilo ho slovní označení jako třeba výčepní pivo či ležák.
Nealkoholické pivo
Nealko, nebo také kvašený nápoj z obilného sladu, vzniká díky omezení tvorby alkoholu nejčastěji podstatným zkrácením hlavního kvašení, tak aby nedošlo ke vzniku většího množství alkoholu. Možností je i odstranění alkoholu z běžného piva nebo použití speciálního kmene kvasnic, produkujícího minimální množství alkoholu. Hranice množství povoleného alkoholu pod tímto názvem je u nás 0,5 %.
Nefiltrované pivo
Nefiltrované (živé) pivo před stáčením neprojde procesem filtrace. Díky přítomným kvasnicím je sice »zakalenější« a vydrží kratší dobu, ale zachovává si výraznější chuť.
Kvasnicové pivo
Kvasnicová piva (»kvasničáky«) se často zaměňují za piva nefiltrovaná. „Hlavním rozdílem je, že nefiltrované pivo je stáčené přímo z ležáckého tanku ve sklepě bez filtrace. Kdežto kvasnicové pivo se připravuje přidáním rozkvašené mladiny ve stadiu bílých kroužků do již hotového piva, které již bylo zfiltrované,“ vysvětluje sládek Reichl.
Víte, že...
...výměrou chmelnic zaujímá Česká republika po Německu a USA třetí místo na světě, a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede? Podle posledních odhadů v celorepublikové spotřebě dominuje klasický ležák a v těsném závěsu je výčepní pivo.