Seno, rebarbora, žlutý tuzemák: Co nelegálního vám nalévají v baru? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Seno, rebarbora, žlutý tuzemák: Co nelegálního vám nalévají v baru?

Lihoviny zabavené při silniční kontrole.
Lihoviny zabavené při silniční kontrole. (﷯Foto ﷯Aha! ﷯Renata Matějková, Celní správa ČR)

Jen za prvních osm měsíců letošního roku Celní správa ČR zachytila 8400 litrů nelegálních lihovin. A přestože většina z nich nejspíš směřovala do Ruska a Běloruska, část z nich skončila také na pultech v Česku.

Přes 5 tisíc litrů nelegálních lihovin letos zachytili celníci při silničních kontrolách. To je meziroční nárůst o více než 300 procent! Neznačený alkohol podle celníků mířil na trase z Itálie do Litvy a dále pak do sankciovaného Ruska a Běloruska. Meziroční nárůst u lihovin zajištěných v provozovnách v Česku pak byl skoro 30 procent. Šlo o tržnice, ale i nálevny v Brně, Praze a Olomouci. A pokud by konzument viděl, z čeho tam nápoje míchají, vzal by nohy na ramena. Šlo o nevábně vypadající patoky všemožných barev, označené jako rebabora, seno, šafrán tequila či bába negroni...

Ceny a sankce

Co za enormním nárůstem stojí? Ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Müller vidí několik důvodů. „Jeden je samozřejmě inflace, navýšení cen, druhý jsou mezinárodní sankce vůči Rusku a Bělorusku, kdy určitý směr pohybu zboží nám dává domněnku, že zboží může být směrováno právě do těchto států,“ řekl Müller. Dobrou zprávou ale je, že metanol se ani v jednom případě v lihovinách nevyskytoval v nadlimitním, tedy pro konzumenta nebezpečném množství.

V brněnské provozovně odhalili 70 litrů lihovin, které nebyly opatřeny kontrolní páskou.

Nešvar vaječňák

Celníci se také v barech setkali s nabídkou domácích pálenek. Z pěstitelského pálení se ale alkohol vůbec nesmí prodávat, je určen jen pro osobní spotřebu, a to v maximálním množství 30 litrů na domácnost na rok. To podle Jana Boháče, ředitele odboru daní, platí také pro oblíbený vaječný likér. Upozorňuje, že když např. v cukrárnách či restauracích během vánočních svátků domácí vaječňák nabízejí, riskují za to až půlmilionovou pokutu.

Smrt nebo oslepnutí

Celníci také ukázali Ramanův spektrometr, který během mžiku dokáže přítomnost jedů odhalit. „Když jednu takovou lahvičku vypijete, tak pravděpodobně zemřete. Minimálně ale oslepnete,“ řekl pak Jiří Mazáč, vedoucí Celně technické laboratoře, když na přítomnost metanolu otestoval dvě lahvičky jakoby tuzemáku nevábné nažloutlé barvy. Se zabavenými lihovinami ale neměly nic společného.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.