Rádce Aha! Jak se poprat s neřestmi?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rádce Aha! Jak se poprat s neřestmi?!

Alkohol: Někteří z nás pijí rizikově, jiní zase trpí intolerancí na alkohol.
Alkohol: Někteří z nás pijí rizikově, jiní zase trpí intolerancí na alkohol.  (Foto scom)

Neutuchající chuť na cigaretu, alkohol či kávu. Každý z nás si občas dopřeje nějakou tu neřest. Věděli jste ale, že zatímco někdo nesnese ani skleničku vína, pro druhého může mít až blahodárné účinky? A jak pít kávu »bezpečně«?

Kouří stále 20 % lidí

Ročně v České republice zemře na následky kouření 19 tisíc lidí. To je 17% podíl na celkové roční úmrtnosti. „Závislost na nikotinu může být fyzického, psychického i genetického rázu. Za úspěch ale považujeme i to, pokud si závislý člověk řekne, že chce alespoň kouřit méně,“ tvrdí adiktolog Ladislav Dékány z Národní linky pro odvykání s tím, že pokud někdo chce s kouřením přestat, nejlepší je obrátit se na odbornou pomoc.

Kvůli alkoholu ročně zemře sedm tisíc lidí

Česko patří k zemím s největší konzumací alkoholu. Na hlavu ho za rok připadá zhruba 10 litrů. Až 1,5 milionu lidí pije rizikově a téměř 900 tisíc je závislých. Denně pije téměř 10 % populace. Experti naznačují, že problém není konzumace samotná, jako množství. Řada studií ukazuje, že například sklenička červeného může mít ochranný účinek na zdraví cév. O tom, jak člověk snáší alkohol, také mnohé prozradí i naše DNA. „Pokud někdo nesnáší alkohol, chybí mu pravděpodobně jeden jaterní enzym. Lidem s touto absencí se nahromadí toxická látka acetaldehyd, která způsobuje podráždění, nevolnost a pocit otravy,“ vysvětluje ing. Barbora Procházková ze společnosti Chromozoom.

Průměrný Čech – málo pohybu a mírná nadváha

V loňském roce trpělo obezitou 18 % žen a 21 % mužů. Může za to nezdravá strava a málo pohybu. Jedna třetina Čechů a až 38 % Češek nesportuje. Přibývá i obézních dětí, kterých v roce 2021 bylo už 16 %. „Je to hrozné, ale zvýšil se výskyt obezity a nadváhy i u pětiletých dětí. Od 90. let to narostlo enormně,” říká Kateřina Bednaříková, ředitelka a vedoucí lékařka Dětské léčebny Křetín na Blanensku.

Pracovní den bez kávy? Kdepak!

Více než polovina Čechů přiznává, že vypije dva až tři šálky denně, dvě procenta oslovených potom zvládne i šest a více káv. Káva zvyšuje bdělost, koncentraci nebo pozornost, ale pravidelná konzumace ve velkém může vést až k abstinenčním příznakům. Ty se nejčastěji projevují bolestmi hlavy, nespavostí, sníženou koncentrací nebo úzkostmi. Zatímco někteří mohou pít větší množství bez závažných vedlejších účinků, jiní bývají citlivější. Pokud tedy máte výše zmíněné nepříjemné účinky, omezte množství vypité kávy nebo přejděte na varianty bez kofeinu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.