Lepší dostupnost návykových látek v Česku: Závislostem vládne alkohol | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lepší dostupnost návykových látek v Česku: Závislostem vládne alkohol

V Česku více pijí muži a jsou častěji závislí.
V Česku více pijí muži a jsou častěji závislí. (Ilustrační foto Mid AI, ara)

Kauzy posledních dní ukázaly, jak vnímáme užívání drog ve společnosti. Odborníci v souvislosti s nimi varují: Češi si umí opatřit drogy kdekoli, největší problém je ale stále alkohol. Rizikově ho konzumuje zhruba 1,5 milionu z nás!

Bílý prášek rozkýval židli pod primátorkou Brna Markétou Vaňkovou (46, ODS), třináct lidí stíhají policisté kvůli drogám po festivalu v Milovicích, kde také odhalili víc než 60 řidičů pod vlivem alkoholu i jiných látek. Adiktologové, čili odborníci na závislosti, věří, že Čechům usnadňuje cestu do pekel hlavně lepší finanční i místní dostupnost návykových látek. „Témata drog a závislosti jsou běžnou součástí naší země,“ řekl Radek Němec z kliniky NEO Centrum v Praze. Všemu vládne alkohol, k němuž jsme shovívavější. „Bývá na začátku celého příběhu, a to je problém,“ varuje Němec s tím, že právě včasný zásah může skóre v populaci změnit. Alkohol v Česku se ročně podílí až na sedmi tisících úmrtí.

Řekněte si o pomoc

Lidé, kteří v pasti závislosti uvíznou, často čelí odsuzujícím reakcím z okolí. „Ty jsou často bariérou pro vstup do terapeutických nebo léčebných sfér,“ míní Němec. „Lidé pak často problémy tají a čas mezi problémovým užíváním a terapií se zvětšuje. Následně může způsobit nevratné následky. Poradil bych proto každému, aby vyhledal odbornou pomoc,“ uzavírá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.