Brněnská primátorka Vaňková a kauza bílého prášku: Rezignace? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Brněnská primátorka Markéta Vaňková a kauza bílého prášku: Rezignace?

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové je fotografie s lajnama "koksu" nechutná fotomontáž.
Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové je fotografie s lajnama "koksu" nechutná fotomontáž. (fb)

Napřed tvrdošíjně odmítala, že by fotka s bílým práškem byla pravá. Pak primátorka Brna Markéta Vaňková (46, ODS) předvedla veletoč a připustila, že se mohla setkat s partou lidí nad látkou evokující kokain.

O co jde?

V internetovém prostoru se objevila fotka, na níž Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (52, ODS) s veselým výrazem ve tváři hledí na mobilní telefon pokrytý lajnami bílého prášku. Ruka na fotce drží před Vaňkovou srolovanou bankovku, která se používá typicky ke šňupání kokainu. Původní reakce první dámy Brna? Je to nechutná fotomontáž! Až později Vaňková pro TV Nova připustila, že fotka může být pravá. Jde podle ní o dva až tři roky starou záležitost. Tou dobou už ale byla v čele druhého největšího města v Česku.

Paměť v čudu

„Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých, veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut,“ řekla primátorka. Jestli se tehdy stalo to, co je na fotce, si však prý nepamatuje. Jaká látka je na fotce, nedokázala říci. S tvrdými drogami podle svých slov zkušenosti nemá. Připustila, že si občas dá skleničku vína či piva nebo legální přípravky z HHC.

Vše vysvětleno?

Pro Aha! pak Vaňková dodala, že je připravena rezignovat, pokud k tomu bude vyzvána. „Ale pro to nevidím v tuto chvíli důvod, protože žádné mé jednání nemělo negativní vliv na moji práci pro Brňany a že bych v ní ráda pokračovala,“ napsala primátorka. Podle vedení ODS ale nejspíš rezignace Vaňkové není vůbec na pořadu dne. „Pan předseda (premiér Petr Fiala – pozn. red.) je v současné době v zahraničí a paní primátorka celou věc vysvětlila,“ napsal Aha! mluvčí partaje Jakub Skyva.

Primátorka Brna Markéta Vaňková k přesunu Divadla Bolka Polívky na nové působiště.

Video se připravuje ...

Našla zastání

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (56, ODS) se pak Vaňkové zastal. „Znám ji dobře a neřekl bych, že je typickým uživatelem kokainu. To má člověk rozbitý nos, posmrkavá, má zarudlé oči a další příznaky, to jsem u ní nikdy neviděl,“ řekl Vobořil Aha!. A připustil, že drogy – nejen v české politice – jsou běžná věc. „Drogy se užívají napříč společností, není to jen záležitost subkultury. Kokain berou politici, byznysmeni, lékaři i vysokoškolští profesoři. Užívá se konopí. Jen my se pokrytecky utěšujeme, že tu máme prohibici,“ dodal Vobořil.

Běžná droga

Že drogy v politice jsou běžné, říká i městský zastupitel z Žít Brno Matěj Hollan (38). „Rekreační užívání látek jako kokain nebo mňaučko (mefedron s účinky podobnými extázi - pozn. red.) je velmi rozšířené. V politice je to velmi běžná droga. Má jistě svoje rizika, ale nemá smysl z toho dělat žádnou kauzu, protože je to opravdu masivně rozšířené,“ napsal Hollan Aha!.

Politolog Jelínek pro Aha!: Rezignace! Už jen kvůli mlžení

„Paní primátorka si zavařila svým vysvětlováním celého příběhu, protože není možné nejdřív říct, že je to fotomontáž a v okamžiku, kdy jí to kolega připomene, tak si najednou vzpomenout, že byla s partou milých mladých lidí...Je vidět, že nejspíš nějaký podobný kontakt proběhl a vlastně k tomu bílému prášku se nijak nevyjádřila nebo nepostavila. Pouze se přiznala k užívání jiných návykových látek. Což si myslím, že není ukázka zvládnuté politické komunikace a už jenom tohle by měl být důvod jejího konce,“ řekl politolog Lukáš Jelínek.

Markéta Vaňková (ODS) se podruhé stala primátorkou Brna.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejhej
6. 8. 2023 • 13:14

Vaňková - feťačka se bude držet funkce jak ho... košile za podpory slepence. a především ODS.

Květoslava Velanova
3. 8. 2023 • 20:35

Pokud je to pravda, tak je to další katastrofa pro Brno v podání p.primátorky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.