Vychutnejte si »mléko starců« na maximum: 8 burčákových pravidel

Milovníci perlivé pochoutky mohou jásat. Burčák »burčí« na dveře. Každé zkvašené víno ale nemusí být kvalitním burčákem. Aha! nabízí rady, jak si »mléko starců« opravdu vychutnat.
Burčák láká ke konzumaci nejen kvůli lahodné chuti. Prospívá i zdraví, protože obsahuje spoustu kvasinek a vitaminů, které mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Navíc napomáhá i pročišťovat trávicí ústrojí. Je dobré si ale uvědomit, že obsahuje o něco více alkoholu než pivo, a tak je při pití nezbytná opatrnost. A protože jde o živý organismus, vyplatí se při jeho koupi zkontrolovat barvu, přivonět si i poslechnout, jak šumí.
1. Smí být jen »náš«
Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt. Někdy se mu přezdívá i mléko starců. Názvem burčák se může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR.
2. Pije se jen určitou dobu
Prodává se poměrně dlouho, protože různé odrůdy dozrávají průběžně, a to od 1. srpna do 30. listopadu. První burčáky pochází z raných odrůd, např. Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe.
3. Musí mít správnou barvu
Až si budete burčák kupovat, prohlédněte si jeho barvu. Měl by mít mléčně smetanové až okrové zbarvení, maximálně může být lehce nahnědlý. Znatelně hnědá barva by vás měla od koupě odradit.
4. Voní po odrůdě
Pořádně si přivoňte. Vůně kvalitního burčáku by měla být lehce kvasinková a hroznová a měla by vonět po odrůdě (je možné lehce vnímat i droždí pocházející z kvasinek). Nepříjemný zápach (hniloba a zatuchlina) k burčáku nepatří.
5. Chutná sladce
Chuť má být příjemně sladká, v pozadí s lehkou kyselinou. Naopak výrazná alkoholová chuť a kyselost značí burčák »za zenitem«.
6. Žije a »bublá«
Burčák má svou »dynamiku«. Měl by tzv. prskat (kvašení) a měly by v něm být pozorovatelné drobné perličky (uvolňování oxidu uhličitého), které ukazují, že je živý.
7. Opatrně s nákupem
Burčáku nesvědčí vystavení vysokým teplotám. Obezřetní tak buďte při nákupu u silnice. Pokud chcete zaručenou kvalitu, zajděte do vinotéky nebo přímo k vinaři.
8. Vyžaduje chlad
Burčák je pitelný zhruba 3 dny od zakoupení (závisí na fázi kvašení). Potřebuje ale uložit do lednice nebo studeného sklepa. A pokud ho máte v plastové lahvi (pro nápoj optimální), nezapomeňte nechat povolený závit. Jinak by mohl uvolňující se oxid uhličitý způsobit přetlak v lahvi a »bouchnout«.