Sbírání moravských hroznů na burčák začalo: Díky teplu o měsíc dříve!

Špačci se slétli na slunné viniční tratě Moravy. Vinařům tím oznámili, že nastal čas ke sbírání hroznů na burčák. Díky teplému počasí rekordně brzy!
Hejna špačků nad vinohrady jsou spolehlivým ukazatelem. „Jdou jen po zralých bobulích,“ shodují se vinaři. Ještě před 15 lety se přitom začínaly první hrozny raných odrůd sklízet až koncem srpna.
„Tak brzkou slizeň nepamatují ani naši dědové,“ shodli se mnozí vinaři. Na Kraví horu u Brodu nad Dyjí, která patří k nejteplejším místům v ČR, vyrazili dělnice na první burčákové hrozny včera. „Ženy nastříhaly do putýnek asi 900 kilo staré stolní odrůdy Augustovskij,“ prozradil Aha! valtický vinař David Štastný. Z toho se vyrobí asi 500 litrů burčáku. K mání bude v půl srpna.