Rádce Aha!: Jak poznat dobrý burčák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Rádce Aha!: Jak poznat dobrý burčák?

burčák
burčák (iStock)

Sezona burčáku je tady! Žádný milovník vína by si neměl nechat tuhle perlivou pochoutku ujít. Aha! nabízí rady, jak ho vybrat a bezpečně dovézt domů.

1*Shánějte u vinaře
Burčák seženete na vinobraní i u stánků při silnicích. Nejkvalitnější ale koupíte přímo u vinaře. Burčák totiž nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin (maximálně vydrží jeden až dva dny).

2*Mrkněte na barvu
„Dobrý burčák by měl být světlý, mléčný, příjemné vůně a sladší chuti,“ říká hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz. „Neměl by mít nahnědlou barvu ani kvasinky usazené na dně lahve, nesmí z něj být cítit alkohol a nesmí být ani kyselý,“ vypočítává.

3*S kalným opatrně
Nabízí prodejce burčák, který je kalný? Znamená to, že většina cukru je prokvašená, burčák není svěží a sladký, naopak už má hodně alkoholu (klidně 10 %). Naopak burčák v nejlepší kondici má jen 3 – 6 % alkoholu.

4*S lahví netřepejte
Při převozu burčáku je na místě opatrnost. „Určitě byste neměli lahev při transportu zcela uzavřít, třepat s ní a vystavovat ji vysokým teplotám, např. za sklem v autě na slunci,“ varuje sommeliér.

5*Otevírejte opatrně
Za určitých podmínek se může stát, že burčák po otevření petky exploduje. „Uzávěr lahve nikdy neutahujte, vždy ho nechte lehce povolený tak, aby mohl CO₂ unikat z lahve. Pod uzávěrem nechte vždy volné místo, aby se CO₂ a pěna měly kde hromadit,“ radí Babisz. Lahev pak otevírejte velmi pomalu a opatrně.

Traduje se...
že člověk by měl pro posílení zdraví vypít tolik burčáku, kolik má krve. Nic se ale nemá přehánět. „I když má burčák nižší obsah alkoholu, obsahuje velké množství CO₂, který násobí jeho účinek. Druhým nebezpečím je to, že připomíná spíše sladký mošt a lidé mají pocit, že ho lze vypít neomezené množství. Opak je ale pravdou, zlom nastává velmi rychle a intenzivně,“ varuje sommeliér Babisz s tím, že více než litr burčáku za den by pít nedoporučoval.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.