Rádce Aha!: Jak poznat dobrý burčák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 20. července 2025

Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav

Rádce Aha!: Jak poznat dobrý burčák?

burčák
burčák (iStock)

Sezona burčáku je tady! Žádný milovník vína by si neměl nechat tuhle perlivou pochoutku ujít. Aha! nabízí rady, jak ho vybrat a bezpečně dovézt domů.

1*Shánějte u vinaře
Burčák seženete na vinobraní i u stánků při silnicích. Nejkvalitnější ale koupíte přímo u vinaře. Burčák totiž nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin (maximálně vydrží jeden až dva dny).

2*Mrkněte na barvu
„Dobrý burčák by měl být světlý, mléčný, příjemné vůně a sladší chuti,“ říká hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz. „Neměl by mít nahnědlou barvu ani kvasinky usazené na dně lahve, nesmí z něj být cítit alkohol a nesmí být ani kyselý,“ vypočítává.

3*S kalným opatrně
Nabízí prodejce burčák, který je kalný? Znamená to, že většina cukru je prokvašená, burčák není svěží a sladký, naopak už má hodně alkoholu (klidně 10 %). Naopak burčák v nejlepší kondici má jen 3 – 6 % alkoholu.

4*S lahví netřepejte
Při převozu burčáku je na místě opatrnost. „Určitě byste neměli lahev při transportu zcela uzavřít, třepat s ní a vystavovat ji vysokým teplotám, např. za sklem v autě na slunci,“ varuje sommeliér.

5*Otevírejte opatrně
Za určitých podmínek se může stát, že burčák po otevření petky exploduje. „Uzávěr lahve nikdy neutahujte, vždy ho nechte lehce povolený tak, aby mohl CO₂ unikat z lahve. Pod uzávěrem nechte vždy volné místo, aby se CO₂ a pěna měly kde hromadit,“ radí Babisz. Lahev pak otevírejte velmi pomalu a opatrně.

Traduje se...
že člověk by měl pro posílení zdraví vypít tolik burčáku, kolik má krve. Nic se ale nemá přehánět. „I když má burčák nižší obsah alkoholu, obsahuje velké množství CO₂, který násobí jeho účinek. Druhým nebezpečím je to, že připomíná spíše sladký mošt a lidé mají pocit, že ho lze vypít neomezené množství. Opak je ale pravdou, zlom nastává velmi rychle a intenzivně,“ varuje sommeliér Babisz s tím, že více než litr burčáku za den by pít nedoporučoval.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry