Spalování kalorií: Pivo rozchodíte 5851. krokem

Plavková sezona se blíží a mnoho z nás se snaží zbavit těch pár kil, které jsme na sebe nabalili během dlouhých chladných měsíců. Ideální je dieta, kdy omezíme cukry a tuky a přidáme na bílkovinách. Vyvarovat bychom se ale měli i kalorií, které jsou zákeřně ukryty v oblíbených alkoholických nápojích.
A pokud se přece jenom necháme nalákat kamarádkou na dvojku nebo gin s tonikem, či zajdeme s kolegy z práce na jedno, nic není ztraceno. Odborníci na stravu totiž vypočítali, jak takové drobné »hříchy« rozchodit. A to doslova. Krokoměry na ruku a jdeme na to!
Víte, že...
...ten, kdo vypije tři malá piva, zkonzumuje daleko více energie než ten, kdo vypije tři velké panáky 40% lihoviny? Alkohol je pouze zdrojem energie, na rozdíl od tuků a sacharidů nemá v organismu jinou roli...
Mohou za to Babylóňané?
Podle dostupných pramenů pivo vařili Babylóňané už před 7 až 8 tisíci lety. Řekové o pár tisíc let později odtamtud začali dovážet víno. Staří Keltové, Vikingové i Slované znali metodu fermentace medu, Japonci se naučili vyrábět víno z rýže, Inkové dokonce z kukuřice. Proces destilace podle všeho vynalezli Arabové v 10. století n.l., výslednému čistému lihu dali jméno »al kuhol«, což arabsky znamená »něco nejlepšího«.