Dnešek oslavte se sklenicí v ruce: Koktejly mají svátek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnešek oslavte se sklenicí v ruce: Koktejly mají svátek!

Kromě koktejlu Mimosa je populární i koktejl Bellini ze sektu a broskvového pyré
Kromě koktejlu Mimosa je populární i koktejl Bellini ze sektu a broskvového pyré (iStock)

– I když se pojem koktejl poprvé objevil už před 217 lety, jeho svátek se slaví poměrně krátce – od roku 1999. Tradice Světového dne koktejlu má kořeny v Česku! Poprvé se Světový den koktejlu začal slavit 13. května 1999, a to díky barmanovi a publicistovi Alexanderu Mikšovicovi. Před 24 lety zorganizoval první světovou oslavu, ke které se tehdy přidalo na padesát barů mezi Venezuelou a Japonskem. A proč zrovna 13. května? V ten den v roce 1806 se objevila první písemná definice koktejlu.

Kde se vlastně vzal?!

V americkém týdeníku The Balance and Columbian Repository se dne 6. května 1806 objevilo povzdechnutí kandidáta demokratické strany poté, co propadl ve volbách. Výsledek kampaně shrnul takto: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů. ZISK: žádný.“ O týden později, 13. května 1806, byl na stránkách týdeníku otištěn dopis jednoho čtenáře, který se dotazoval na výraz cock tail. „Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález?“ Editor amerického týdeníku popsal koktejl jako: „Posilující nápoj složený z různých lihovin, cukru, vody a hořkých bylin.“ Netušil, že právě touto větou vytvořil první psanou definici koktejlu.

Mangové daiquiri

Ingredience: 2 cl mangového sirupu, 3 cl bílého rumu, 1 cl limetkové šťávy, led a máta na ozdobu.

Postup: Vše spolu důkladně promíchejte a servírujte ve vychlazené koktejlové sklenici na stopce.

Irská káva

Ingredience: 2 cl karamelového sirupu, 3 cl whiskey, 100 ml vychlazené smetany, cca 150 ml filtrované kávy.

Postup: Smetanu vyšlehejte do polotuha. Do sklenice nejprve nalijte sirup, whiskey a dolijte kávou. Opatrně dolijte našlehanou smetanou.

Piňacolada

Ingredience: 90 ml šťávy z čerstvého ananasu, 3 cl kokosové smetany (ztuhlá horní část kvalitního kokosového mléka), 3 cl bílého rumu.

Postup: Sklenici namrazte a všechny ingredience vyndejte z lednice těsně před přípravou. Ananas rozmixujte dohladka a šťávu smíchejte s kokosovou smetanou a rumem. Protřepejte v shakeru a přelijte do vysoké sklenice. Ozdobte kouskem čerstvého ananasu.

Koktejl Mimosa

Ingredience: 100 ml demi sektu, 100 ml pomerančového džusu nebo čerstvé pomerančové šťávy. Postup: Do sektové sklenice nalijte sekt a dolijte pomerančovým džusem. Hotový koktejl ozdobte pomerančovou kůrou nebo plátkem pomeranče.

Mai Tai

Ingredience: 3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 1½ cl sirupu z pomerančové kůry, 1½ cl mandlového sirupu, 1 cl limetkové šťávy, led, plátek limetky a lístek máty na ozdobu.

Postup: Všechny ingredience kromě tmavého rumu smíchejte a protřepejte v šejkru. Přelijte do sklenice s ledem a tmavý rum dolijte na hladinu koktejlu. Podávejte ozdobené plátkem limetky a lístkem máty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.