Drinky, po kterých nenadýcháte: 5 koktejlů pro řidiče i těhulky

Léto je tady a s ním i období večerů s přáteli a nejrůznějších oslav. Řidiči, těhotné ženy, děti, i všichni ti, kdo si chtějí udržet čistou hlavu, uvítají slavnostnější nápoj bez kapky alkoholu. Existují a jsou čím dál modernější.
1. Borůvkové Mojito
POTŘEBUJETE: Typický kubánský koktejl Mojito pochází z 16. století z Havany. Původně se jmenoval El Draque podle objevitele Francise Drakea, jehož doktor na lodi předcházel kurdějím u námořníků směsí limet, máty, cukru a rumu.
POSTUP: Do hmoždíře dejte hrst borůvek, lžíci javorového sirupu nebo rozpuštěného třtinového cukru a hrst čerstvé máty. Podrťte paličkou a přidejte šťávu z jedné limety. Vysokou sklenici naplňte ledem, nasypte do ní hrst borůvek a zalijte směsí z hmoždíře. Dolijte vodou nebo limetkovou limonádou.
2. Hurricane
POTŘEBUJETE: Koktejl, který je symbolem New Orleans, je plný tropických chutí. Potřebujete na něj 2 díly pomerančového džusu, jeden díl limetkového džusu, 1 díl grenadiny nebo oslazeného granátového džusu a 1 díl marakujového sirupu nebo oslazeného tropického džusu.
POSTUP: Veškeré ingredience nalijeme do šejkru, přidáme led, uzavřeme a dobře jím protřepeme.
3. Mořský vánek
POTŘEBUJETE: Koktejl SeaBreeze, tedy mořský vánek, je už přes 100 let starý. Alkoholová varianta obsahuje vodku, takže chutná podobně jako nealko varianta. Míchá se do něj brusinkový a grapefruitový džus.
POSTUP: Veškeré ingredience nalijeme do šejkru, přidáme led, uzavřeme a dobře jím protřepeme.
4. Šroubovák
POTŘEBUJETE: Vodce s džusem se v anglicky mluvících zemích říká Screwdriver - šroubovák. I tady existuje nealko varianta. Potřebujete pomerančovou šťávu, zázvorovou limonádu nebo pivo.
POSTUP: Do sklenice s ledem nalijte pomerančovou šťávu a zalijte zázvorovou limonádou nebo pivem v poměru 1:1. Ozdobte plátkem pomeranče a větvičkou rozmarýnu.
5. Negroni
POTŘEBUJETE: Elegantní hořký koktejl pil James bond, když neměl chuť na Martini. Tohle je jeho vartianta bez ginu, vermutu a campari. Potřebujete grapefruit, poměranč a hroznovou limonádu.
POSTUP: Na sirup rozkrájejte ½ grapefruitu do pánvičky spolu s plátkem pomeranče, 125 g cukru, třemi tobolkami kardamomu a lžičkou koriandrových semen. Směs alespoň 5 minut vařte a přitom mačkejte ovoce vařečkou, aby vypustilo štávu. Nechte vychladnout a přefiltrujte přes sítko či plátno. Přes kostky ledu nalijte 25 ml. sirupu, 25 ml. limonády a 25 ml. vody.
Suché bary od 19. století
Že jsou koktejly bez alkoholu jako pivo bez pěny? Není to tak úplně pravda. Po celém světě vznikají nealkoholické bary, kam si můžete zajít na lihuprostý drink, který vás osvěží. A který je přeci jen osobitější a rafinovanější, než jen obyčejná limonáda vylitá do sklenice. Tzv. suché bary začaly již v 19. století, ale rozmáhají se až poslední dobou. Třeba v Dubaji rostou posledních pár let jak houby po dešti.