Ministr práce Jurečka: Útok na venkovské hospody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ministr práce Jurečka: Útok na venkovské hospody

Ministr Jurečka navštívil hospodu v Hanušovicích společně s tamním starostou Markem Kostkou.
Ministr Jurečka navštívil hospodu v Hanušovicích společně s tamním starostou Markem Kostkou. (Foto Aha! – M. Rušinová, M. Protivanský, Twitter Mariana Jurečky)

Hospody na vesnicích a v menších obcích zažívají krušné chvíle. Oproti restauracím ve městech jim tržby klesají a hledají cesty, jak se zachránit. A do toho se ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) pochlubil nápadem, se kterým přišla hospoda v Hanušovicích.

Obor gastronomie dostával jednu facku za druhou – tak jako většina dalších odvětí. Napřed covidová pandemie, pak energetická krize a do toho brutální inflace. A hospodám na vesnicích se úplně nedaří se z těchto ran vzpamatovat. „V obcích do 5 tisíc obyvatel za uplynulý rok gastro zvýšilo tržby jen o 3 %, což je podstatně míň, než kolik činila inflace,“ uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík. „Možná tak právě teď přichází krize maloměstského hospodského formátu, jak jsme ho dosud znali,“ obává se Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků, podle něhož je ohrožena zhruba třetina hospod.

Načepuj si sám

Ve stejný den pak ministr Jurečka na svém Twitteru zveřejnil příspěvek z Hanušovic, kde po vydání obědů hostinec funguje už bez obsluhy. Lidé si pivo natočí a zaplatí sami. „Hospoda s minimální obsluhou a nízkými personálními náklady aneb recept, jak na venkově udržet hospodu? Jde to, v Hanušovicích to město v praxi realizuje,“ uvedl k tomu ministr na svém profilu. A od některých uživatelů to v komentářích pořádně schytal. Třeba za to, že číšníci a hospodští skončí na pracáku, proti čemuž by měl Jurečka jako ministr práce a sociálních věcí spíš bojovat.

Samoobslužná pípa by podle Jurečky mohla pomoci venkovským hospodám udržet se.

Špatné načasování

Podle experta na politický marketing Karla Komínka může být za Jurečkovým zájmem o hospody skutečnost, že se lidovci snaží napravit pověst za svoji účast ve vládě, která zavedla EET. „Tam je problém, že to je vlastně takový pojící element, že se lidé v hospodách potkávali, takže ta komunita pak přestává fungovat. Chápu, že někdo z KDU- -ČSL obecně by se chtěl věnovat tomu tématu jako takovému,“ sdělil Aha! Komínek. Podle něj ale načasování zveřejnění příspěvku na sociální síti mohlo být chybou. „Mohlo dojít k souhře okolností nebo špatnému naplánování termínu publikace příspěvku,“ dodal.

Rozmach bister a kaváren

Největší nárůst tržeb za poslední čtyři roky zaznamenala bistra, kavárny a koktejlové bary. Těm podle údajů Dotykačky vzrostly tržby o 115 – 127 %. Důvodem je podle Kastnera také to, že lidé jsou citlivější například na cenu piva. „Zatímco v kavárnách hostům nevadí dát za croissant a kávu třeba 200 korun, v hospodách, zejména u piva, si zvykli cenu srovnávat téměř na koruny,“ uvedl.



Přečtěte si
lukim
2. 4. 2023 • 06:43

Samoobslužné hospody nic nevyřeší, největší problém jsou přemrštěné ceny za jídlo a pití

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.