Finanční rádce Aha! Jak s partnerem mluvit o penězích? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Finanční rádce Aha! Jak s partnerem mluvit o penězích?

...
... (Shutterstock.com)

Finance jsou nezbytnou součástí vztahů. Přesto o nich partneři neradi mluví. Jenže neřešené finanční záležitosti se můžou stát rozbuškou, které odpálí rozchod.

O penězích je dobré se s partnerem začít bavit otevřeně a včas. „Zároveň ale také nikdy není pozdě,” říká ekonomka Eva Hlavsová z platformy Fondee. Podle ní se může snadno stát, že neřešené téma financí dojde do bodu, kdy jeden z partnerů, zpravidla žena s dětmi, nemá kontrolu nad financemi ani žádné vlastní peníze a stává se na druhém zcela závislý. „Schopnost se o financích bavit mezi partnery je důležitá. A je překvapivé, jak málo to lidé dělají. Například znám případy, kdy jeden z manželů vůbec neví, kolik ten druhý vydělává, natož aby věděl, jak peníze investuje,“ dodává.

1. Mluvte spolu otevřeně

Upřímně a pravidelně spolu mluvte o příjmech, výdajích, dluzích, finančních cílech, obavách a očekáváních. Domluvte si pravidelné setkání nad účty, třeba jednou za měsíc.

2. Vyberte účet

Přemýšlíte, jestli je lepší společný nebo oddělený účet? Dobrým řešením je společný účet pro společné výdaje a oddělené účty pro osobní výdaje. Například jeden účet na nájem, provozní náklady a jídlo, ale oddělené účty pro osobní záliby a nákupy.

3. Sestavte si rozpočet

Udělejte si jasno ohledně finančních cílů a společně si je naplánujte. Může to být spoření na dovolenou, koupi domu nebo na důchod. „Partneři by si měli říci, co je pro ně osobně důležité, jelikož každý z nich může mít jiné představy o nakládání s penězi. Je v pořádku, že se stoprocentně nepřekrývají, ale je třeba hledat kompromisy,“ radí Hlavsová. Tip: Odkládejte měsíčně částku na společný účet určený třeba na dovolenou nebo dražší spotřebiče.

4. Vytvořte si nouzovou rezervu

Odkládejte stranou peníze na nečekané výdaje, aby vás ani finanční krize nerozdělila. Kromě společné finanční rezervy by měl mít svou vlastní i každý z partnerů. Tip: Domluvte se, kolik procent z příjmů budete ukládat na společný nouzový účet.

5. Mluvte o půjčkách i dluzích

Nezatajujte před partnerem své dluhy a pracujte na jejich splacení ať už společně, nebo individuálně. Lži a tajnosti nemají smysl, dříve nebo později obvykle vše vyplave na povrch.

6. Předcházejte konfliktům

Každý má o správě svých financí jinou představu. Respektujte finanční styl partnera, ale pracujte na kompromisním řešení, abyste srovnali rozdíly. Tip: Nastavte si měsíční limit pro zábavu a osobní útratu. Předejdete tak hádkám i překročení rozpočtu.

7. Proberte založení rodiny

Včas si naplánujte, jak budete řešit finanční povinnosti, které vzniknou s příchodem děti. Připravte se na výpadek jednoho příjmu a začněte si odkládat stranou peníze určené na tuto eventualitu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.