Vědecký výzkum: Jak se pozná šťastný člověk? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vědecký výzkum: Jak se pozná šťastný člověk?

Manželé většinou bývají šťastní. Ale stává se, že manželky jsou ještě šťastnější.
Manželé většinou bývají šťastní. Ale stává se, že manželky jsou ještě šťastnější. (Shutterstock)

Jak vypadá štěstí? Ekonomové z univerzity v britském Yorku zkoumali spokojenost lidí napříč sociálními vrstvami, aby na tuto hypotetickou otázku získali odpověď. A tak teď už víme, že finance k naplnění našich životních tužeb zas až tolik nepotřebujeme.

BÝT SEXY JE TŘEBA

Během průzkumu, který vedl odborník na lidské zdroje profesor James Chowhan, vědci sledovali 12 tisíc osob ve věku od 25 do 64 let. Účastníci byli během pokusu tázáni na otázky týkající se rodiny, práce, vzdělání, zájmů, sociální interakce či příjmů, aby si ekonomové mohli udělat obrázek o tom, co populaci činí šťastnou. A výsledky překvapily i je samotné… Ukázalo se totiž, že jedním z hlavních faktorů, který výrazně přispívá k naší spokojenosti, je vzhled. „Respektive vlastní spokojenost s fyzickou atraktivitou,“ doplňuje profesor Chowhan. „Domníváme se, že tento aspekt je pro lidi důležitý kvůli vlivu sociálních sítí a médií.“ Štěstí také souvisí s dostatkem času stráveného s rodinou a možností mít se komu svěřit s problémy. „Ukazuje se, že víc než kdy dřív potřebujeme lidi, na které se můžeme spolehnout,“ říká Chowhan.

SVATBA JAKO BONUS

Oproti tomu výše příjmu případně finanční zaopatřenost neměla na pocity spokojenosti zas až takový vliv. „Ve srovnání s rodinnými a sociálními vazbami mělo zaměstnání pro většinu účastníků jen mizivou hodnotu,“ potvrzuje profesor s tím, že do studie byli zahrnuti jak lidé s vysokými příjmy, tak osoby, které mají do kapsy hlouběji.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.