Vědci z Japonska zjistili: Spermie popírají fyzikální zákony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vědci z Japonska zjistili: Spermie popírají fyzikální zákony!

Spermie odporují pohybovému zákonu.
Spermie odporují pohybovému zákonu. (Foto SCOM, Facebook)

Japonští výzkumníci z univerzity ve městě Kjóto zkoumali způsob, jakým plavou spermie. A světe div se! Pohyb mužských pohlavních buněk prý popírá zákony fyziky, konkrétně Newtonův třetí pohybový zákon!

Newtonovy zákony vyjadřují vztah mezi pohybem tělesa či hmoty a silami, jež na ně působí. Třetí z nich, tzv. zákon akce a reakce (první dva jsou zákony setrvačnosti a síly), říká, že každá akce vyvolává stejně velkou reakci mířící na přesně opačnou stranu. Působení těles je podle Newtona vždy vzájemné. Zjednodušeně řečeno by tak spermie během pohybu okolím měly vydávat energii, která by se jim měla z okolního protředí vracet zpátky.

To by podle Newtonových zákonů mělo mít za následek to, že tekutina rozptýlí většinu energie buňky a to jí zabrání v cestě na větší vzdálenost bez ohledu na to, jak vehementně mává svým pružným bičíkem. Že už zkrátka nebude schopna dalšího pohybu. Jenže se tak neděje! Ony mrskají bičíkem, aniž by do okolí uvolňovaly větší množství energie! Elastické ocásky se mohou deformovat a vracet do původního tvaru, plují proto vpřed tzv. »nerecipročním« způsobem. „Plavou tak, že deformují svá těla způsobem, který porušuje třetí pohybový zákon – a my se blížíme k pochopení, jak to dělají,“ informuje magazín New Scientist.

Totéž podle badatelů dokáží třeba řasy rodu Chlamydomonas (česky koulenka, nebo pláštěnka). „Tato zjištění by nakonec mohla inspirovat vědce k vývoji malých robotů, kteří při plavání budou taktéž porušovat tento zákon,“ vidí hned praktické uplatnění objevu. Podrobnosti tohoto procesu zatím nejsou zcela jasné, vědci už ale zjistili, že bičíky mají neobvyklou vlastnost, tzv. zvláštní či liché elasticity (pružnosti), která jim umožňuje vlnit se, aniž by ztrácely zbytečně mnoho energie v okolní tekutině. „Z toho umíme vypočítat modul liché elasticity. Čím je toto číslo vyšší, tím více se bičík může vlnit, aniž by okolní kapalina potlačila jeho pohyb,“ uvádí studie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.