Robot vypočítá datum vaší smrti: Se 78% přesností! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Robot vypočítá datum vaší smrti: Se 78% přesností!

Vypočítá vám, jakého věku se dožijete! Se 78% přesností!
Vypočítá vám, jakého věku se dožijete! Se 78% přesností! (Foto Midjourney)

Umělá inteligence (AI) za umí napsat za člověka e-mail i vygenerovat obrázek. Nový vynález dánských vědců se ale schopnostmi blíží orákulu! Pokud do něj napíšete podrobnosti o svém životě – koníčky, zaměstnání, těhotenství, stravovací návyky nebo užívání drog – vypočítá vám stroj, jakého věku se dožijete! Se 78% přesností!

Pro co nejpřesnější výsledky byl robot trénován na základě zdravotních dat milionů Dánů. Co vám podle něj délku života prokazatelně snižuje? Tak předně to, že jste muž. Mezi další faktory patří mentální onemocnění nebo působení v dělnické profesi. Delšího života si statisticky užijí spíše lidé s vyššími příjmy a na vedoucích pozicích.

AI model s názvem life2vec není z důvodu ochrany dat přístupný veřejnosti. A jakmile jej vědci vypustí, dánské zákony okamžitě počítají se zákazem používání tohoto robota pro zásadní rozhodování, týkající se například zřízení pojistek nebo přijetí do práce. Jeho tvůrce Sune Lehman navíc varuje, že relevantní věk dožití ukáže pouze lidem z Dánsku podobného prostředí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.