Unikátní motor českých vědců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikátní motor českých vědců!

Jan Bárta s prototypem motoru.
Jan Bárta s prototypem motoru. (Foto VUT V. Koníček)

Po zapnutí jede okamžitě na plný výkon, má dlouho životnost, a přitom až o 20 procent nižší spotřebu energie. Jde o unikátní motor, který nyní představili vědci z Vysokého učení technického (VUT) Brno.

„Do motoru jsme umístili permanentní magnety. Není tam žádná elektronika, která by se mohla časem opotřebit nebo zničit. Stačí jen motor zapojit do zásuvky a hned jede v plných otáčkách,“ popsal vynález vedoucí výzkumného týmu Jan Bárta. Nové motory lze využít prakticky všude, například v pračkách, ledničkách, ventilacích či tepelných čerpadlech. Jejich výroba přitom není vzdálenou budoucností. Po dohodě s VUT je už nyní začíná vyrábět firma EMP ze Slavkova u Brna.

Super Premium

Většina současných jednofázových motorů má problém dosáhnout třídy IE2 (High). Nový motor přitom splňuje nejpřísnější účinnostní třídu IE4 označované jako Super Premium. Motory se zařazením do této třídy připravují momentálně i firmy Siemens a ABB.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.