Nová studie odhalila vzhled Ötziho: Vypadal jako pan Buml | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nová studie odhalila vzhled Ötziho: Vypadal jako pan Buml

Bornovy kresby byly přesné.
Bornovy kresby byly přesné. (Foto Ústav Maxe Plancka)

Od chvíle, kdy byl Ötzi před více než třiceti lety nalezen v italských Alpách, nepřestává překvapovat archeology, glaciology i kriminalisty. Nový výzkum přinesl zajímavé poznatky o člověku z doby kamenné. Měl tmavší pleť, než se dosud předpokládalo, a nejspíš i pleš.

Vědci z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku zjistili, odkud Ötzi pocházel. Podle výzkumníků jeho předkové přišli z Anatolie, tedy z oblasti dnešního Turecka. Díky rozluštění mnoha dalších genomů pravěkých Evropanů mohli vědci porovnat Ötziho se současníky. Mezi stovkami pravěkých Evropanů, kteří žili ve stejné době, má Ötzi nejvíce zemědělských předků. „Překvapilo nás, že jsme v Ötziho genomu nenašli žádné stopy po východoevropských stepních pastevcích a také podíl genů lovců a sběračů je u našeho ledovcového muže malý,“ vysvětlil jeden z autorů studie Johannes Krause.

Díky zpřesněné analýze jeho genů vědci také odhalili, jak pravěký muž vypadal. „Neměl na hlavě dlouhé a husté vlasy, ale nanejvýš řídkou korunu, což také vysvětluje, proč se na mumii ledovcového muže nenašly téměř žádné vlasy,“ vysvětlil spoluautor Albert Zink z Institutu pro výzkum mumií Eurac Research v italském Bolzanu. Čech, když se na novou podobiznu olysalého a vousatého Ötziho podívá, okamžitě vidí pana Bumla Františka, pračlověka, jak jej ztvárnil Adolf Born ve večerníčku o Machovi a Šebestové! Vědci také předpokládali, že kůže mumie během staletí v ledu ztmavla. „Jenže díky novém objevu jsme zjistili, že jde o Ötziho původní barvu kůže,“ dodal Zink. Kdyby žil Ötzi v dnešní době, pravděpodobně by byl tlustý a trpěl cukrovkou, ke které měl genetické předpoklady, ale díky jeho zdravému životnímu stylu v horách se nejspíš neprojevily.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.