Otravoval ho alarm mrazáku: Zničil 20 let výzkumu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Otravoval ho alarm mrazáku: Zničil 20 let výzkumu!

Uklízeče otravoval alarm mrazáku v univerzitní laboratoři, a tak vypnul proud.
Uklízeče otravoval alarm mrazáku v univerzitní laboratoři, a tak vypnul proud. (Foto Daigle Cleaning Services, Rensselaer Polytechnic Institute)

Amerického uklízeče rušilo pípání alarmu mrazáku v laboratoři vysoké školy, a tak ho prostě vypnul. Zničil tím ovšem všechny vzorky dlouholetého výzkumu! Škola teď úklidovou firmu žaluje a požaduje odškodné 21,5 milionu korun.

V mrazáku výzkumníci Rensselaerova polytechnického institutu (RPI) uchovávali buněčné kultury, které musí být zmrazené na teplotu -80 °C. „Kvůli poruše teplota v mrazáku stoupla na minus 78 stupňů, což spustilo upozornění v podobě pravidelného pípání,“ popisuje žaloba. Vědci nakonec vzorky v mrazáku do opravy nechali, jen na něj připevnili vzkaz. „V této místnosti není nutné uklízet,“ stálo na ceduli. „Pokud si přejete ztlumit zvuk, můžete stisknout tlačítko ztlumení alarmu/testu.“

Jenže uklízeče z firmy Daigle Cleaning Systems tři dny po poruše alarm mrazáku tak otravoval, že vzkaz ignoroval a vypnul přívod elektřiny do laboratoře, čímž se v mrazáku oteplilo na -20 °C! Když další den našli pracovníci laboratoře mrazák vypnutý, už se jim nepodařilo vzorky zachránit! Víc než 20 let mravenčí práce přišlo vniveč kvůli nedůvtipnému uklízeči!

Polytechnický institut ale nežaluje samotného viníka, nýbrž úklidovou firmu, která podle školy porušila smlouvu, když úklidové pracovníky pořádně neproškolila. Podle žaloby firma svým nezodpovědným počínáním zmařila výzkum fotosyntézy, který mohl být »průlomový« pro rozvoj solárních technologií. V součtu odškodného a právních výdajů požaduje škola více než milion dolarů, tedy 21,5 milionu korun! Vše se stalo v září 2020, nyní ale případ řeší newyorské soudy. „Jen trocha prevence při výcviku zaměstnance by tady měla velký význam,“ řekl právník institutu Michael Ginsberg.

Škola plná hvězd

RPI vychodila řada významných osobností – např. stavitel Brooklynského mostu Washington Roebling, autor prvního ruského kola Gale Ferris Jr., otec mikroprocesoru Ted Hoff, jeden z mužů, jemuž svět vděčí za e-mail, Raymond Tomlinson anebo jeden z vynálezců digitálního fotoaparátu Steven Sasson! V tamním hokejovém týmu se zocelily hvězdy NHL jako třeba Mike McPhee, Daren Puppa, Adam Oates anebo Joé Juneau.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.