Světový úspěch zlínských vědců: Violoncello ve 3D | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Světový úspěch zlínských vědců: Violoncello ve 3D

Nástroj si pochvaluje i filharmonička Věra Kousalíková (40).
Nástroj si pochvaluje i filharmonička Věra Kousalíková (40). (Foto Aha! – Slávka Červená)

Elektrické hudební nástroje nejsou ve 21. století už žádnou novinkou. Ale aby vznikly na 3D tiskárně, to je opravdový unikát. Na výrobě prvních violoncell tohoto druhu na světě se podílí vědci z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Violoncella pomocí 3D tisku vyrábí přerovská firmou Sensio.cz. Mají nezvyklý tvar, který lahodí oku. Nástroj je zhotovený zejména z materiálu PET-G. „Používá se i pro výrobu plastových lahví. Je vhodný z hlediska pevnosti a chemické a teplotní odolnosti,“ uvedl ředitel Ústavu fyziky a materiálního inženýrství na UTB Petr Smolka (44). Některé materiály jsou na bázi kukuřičného škrobu a při tisku pak voní, jakoby se pražil popcorn.

Přečtěte si
Mirka Nová
13. 11. 2023 • 02:13

Úžasný článek o tom, jak zlínští vědci vytvořili violoncello pomocí 3D tisku. Já si doma na 3D tiskárně tisknu různé věci do domácnosti a nedávno jsem vytiskla i řídítka na odrážedlo pro mého syna. Ještě jsem si na internetových stránkách http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/ad­heziv­ni-pripravky koupila nové adhezivní přípravky pro 3D tisk, které mi umožňují dosahovat ještě lepších výsledků.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.