Rámus při cvičení na hudební nástroj? Vytiskněte mi jedno violoncello | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rámus při cvičení na hudební nástroj? Vytiskněte mi jedno violoncello

Pánové Kratochvíl (vlevo) a Tobolík s nástroji. Pro srovnání vlevo je klasické violoncello.
Pánové Kratochvíl (vlevo) a Tobolík s nástroji. Pro srovnání vlevo je klasické violoncello. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

V době covidu si pořídili 3D tiskárnu na výrobu obličejových štítů, teď už ale místo nich tisknou elektrická violoncella. Pandemie je pryč a co tedy s tiskárnou? Hudební nástroje jsou skvělým a nápaditým řešením.

Náhradní výrobu si kromě opadnutí prvních pandemických opatření vynutila také domácí situace jednoho ze spolumajitelů firmy, muzikanta Ondřeje Kratochvíla (38).

Nástroj přímo na míru

„Přemýšleli jsme, jak tiskárnu využít, a jednu nečekanou možnost odstartoval opět covid, další vlna epidemie,“ vybavuje si ředitel a jednatel firmy Sensio.cz Jan Tobolík (45). Jeho kolega a zároveň učitel na umělecké škole Ondřej Kratochvíl musel tehdy cvičit na violoncello (zkráceně cello) doma, což není v paneláku zrovna populární. Aby nikoho nerušil, potřeboval tichý nástroj. Nejlépe cello takových rozměrů a parametrů, na jaké byl zvyklý.

A protože by nové elektrické cello tyto specifické nuance a požadavky nesplňovalo, uvažoval o nástroji »šitém« přímo na míru. „Dali jsme hlavy dohromady a nápad na nové využití tiskárny byl na světě. Zatím však jen v oblasti teorie,“ vzpomíná na úplný začátek projektu Jan Tobolík. Dnes už vyrábějí v Přerově cella v šesti velikostech, a navíc podle speciálních požadavků zákazníků. Původní nápad byl zhotovit cello vhodné pro tiché cvičení, ale zároveň i pro koncertování. „Podobně, jako je tomu u elektrické kytary, jen s tím rozdílem, že naše cello je i bez zapojení do sítě docela dobře slyšitelné.“

Nástroj je třeba dát dohromady, ale je to taková stavebnice.

Spolupráce s Baťou

Uvedení myšlenky do praxe však nebylo jednoduché, práce na nové technologii vhodně složeného plastu a ozvučení trvaly zhruba půl roku. A příprava, zcela bez záruky úspěchu, spolykala téměř čtyři miliony korun. „Výsledný nástroj je ovšem nyní koncipován pro amatéry i profesionály.“

Vývoj vhodného materiálu vznikal ve spolupráci s univerzitou Tomáše Bati a dalšími odborníky. Nástroj nemá klasický tvar jako dřevěný originál, ale jinak splňuje všechny nároky, včetně těch zvukových. Právě onu hudební »duši« vtiskl vyrobeným nástrojům violoncellista Ondřej Kratochvíl. Silnou stránkou přerovských výrobků je kromě celkových parametrů i jejich možnost rozložení a skladnost.

Exoti na veletrhu

Přerovští výrobci představili svá 3D cella na veletrhu v italské Cremoně, kolébce smyčcových nástrojů. „V bývalém působišti slavného Stradivariho se sešla více než stovka výrobců klasických dřevěných hudebních nástrojů a reakce přítomných mistrů na naše cella byla velmi pozitivní. I když jsme mezi nimi působili tak trochu jako exoti, s respektem uznávali jejich kvalitu,“ pochlubil se závěrem Jan Tobolík.

 



Přečtěte si
Josef124
15. 12. 2023 • 12:03

Koukám, že začátek 3D tiskárny jsme měli stejný. Taky jsme si ji pořídili kvůli tisknutí ochranných štítů. Akorát my ji teď už máme jen na "hraní". Manželovi se to zalíbilo, tak si pořád něco tiskne. Nic ale co by se dalo prodat a vydělat na tom . Tiskne si věci do auta, dětem kostky na hraní atd. Vůbec mu nedochází, že i takový 3D lac z http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/p/­3d-lac-adhezivni-sprej + elektřina něco stojí, takže ten jeho koníček není zadarmo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.