Bouraný noční klub Moulin Rouge: Trámy se změní v hudební nástroje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bouraný noční klub Moulin Rouge: Trámy se změní v hudební nástroje!

Bývalý nevěstinec Moulin Rouge v Brně.
Bývalý nevěstinec Moulin Rouge v Brně. (Foto Red Bird Instruments, archiv Acute Dose)

Impérium brněnského pornokrále Františka Divokého (74) úplně ze světa nezmizí. Staré trámy z erotického klubu Moulin Rouge, který stavbaři bourají, čeká nečekaný nový život.

Kytarář Jan Fic (31) z nich v dílně v Rybníkách u Moravského Krumlova vyrobí deset hudebních nástrojů. „U dřev s takhle výjimečným příběhem to nechci s množstvím přehánět, aby pak kytary neztratily na exkluzivitě. Navíc se dá dopředu jen těžko odhadnout, kolik dřeva z fošen se mi podaří pro kytary nakonec vytěžit,“ vysvětlil Aha!. Pro trámky s příběhem si neváhal dojet přímo na bouračku nevěstince.

Kytara pro Wohnout

Ficovy kytary používá třeba kytarista skupiny Wohnout Jan Homola nebo Martin Kyšperský z Květů. Každá kytara je ruční práce a unikát. „Jedna zabere zhruba deset dní čisté práce, spolu se schnutím laků a dalšími technologickými přestávkami je hotová tak za měsíc,“ řekl mistr. Už dříve použil na své kytary trámy z historických staveb nebo dřevo z barové desky brněnského divadelního klubu Kabinet múz.

Jan Fic není jen výrobce kytar, ale i hudebník.

Nástroje oživil i z popela

Fic dokázal oživit dokonce i kytary, které shořely cestou na koncert jeho kamarádům z kapely Acute Dose. Torzo nástroje jejich frontmana oškrábal, zapustil do epoxidu, obrousil, přidal kovovou krytku na elektroniku. V nové kytaře jsou tak přiznány původní ohořelé kusy. Její majitel ji nepověsil na zeď, ale normálně s ní koncertuje.

Hraje i 4500 let starý dub

Asi nejoriginálnější dřevo, které zatím kytarář použil pro výrobu nástroje, pochází ze zhruba 4,5 tisíce let starého dubu. Ležel v bažině - takové dřevo se označuje jako morta. Bylo vytaženo z devítimetrové hloubky z rašeliniště nedaleko Hulína.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.