Vědci to ještě netuší, ale... Ale guláš je na IMUNITU!
Neomrzí se, chutná každému, dá se k němu pít pivo, knedlíky hravě nahradí chléb, kdo rád ostřejší, tak si připepří. Guláš je zkrátka univerzálním hitem středoevropské kuchyně. A jelikož zima klepe vydatně na dveře, víme, že je potřeba založit na tukové zásoby, abychom (podobně jako medvědi) nevlídné období přežili bez nemoci a nebezpečného úbytku na váze.
Segedínský guláš
POTŘEBUJETE: ✔ 500 g vepřového masa (plece, kýty) ✔ 2 cibule ✔ 2 lžíce sádla ✔ 3 hrsti kysaného zelí ✔ sůl ✔ pepř ✔ mletou sladkou papriku ✔ 1 kostku masoxu ✔ 3 lžíce rajčatového protlaku ✔ hladkou mouku na zahuštění ✔ 1 zakysanou smetanu
POSTUP: Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky, které osolíme a opepříme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět. Přidáme maso, které zprudka osmažíme. Vmícháme papriku, podlijeme vodou, aby maso bylo zlehka ponořené. Přidáme zelí, masox, rajčatový protlak a dusíme doměkka. Podle potřeby zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše vody. Ještě chvíli povaříme. Nakonec zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem.
Poctivá gulášovka
POTŘEBUJETE: ✔ 1 lžícI sádla ✔ 50 g špeku ✔ 1 cibuli ✔ 1 stroužek česneku ✔ ½ lžičky drceného kmínu ✔ 400 g hovězího předního ✔ 1 lžíci hladké mouky ✔ 2 lžíce sladké papriky ✔ sůl ✔ pepř ✔ 1,2 l hovězího vývaru ✔ 2 velké brambory ✔ 1 hrst sušené majoránky NA NOKY: ✔ 1 vejce ✔ 500 ml polotučného mléka ✔ špetkU soli ✔ 100 g hrubé mouky
POSTUP: Na sádle orestujeme nadrobno nakrájený špek spolu s nasekanou cibulí, česnekem a kmínem, přidáme hovězí nakrájené na kostičky o hraně asi 1 cm a restujeme, dokud maso nepustí veškerou šťávu. Poté zaprášíme moukou a orestujeme dohněda. Necháme rozpustit papriku, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a snížíme teplotu. Asi po hodině přidáme do polévky majoránku a brambory nakrájené na menší kostičky a uvaříme je doměkka. Posledních 5 minut zavaříme do polévky noky. Na ty prošleháme vejce s mlékem a špetkou soli, promícháme s moukou a z těsta lžičkou vykrajujeme noky. Polévku před podáváním dochuťte solí a pepřem.
Guláš z dvojího masa
POTŘEBUJETE: ✔ 500 g hovězího masa ✔ 500 g vepřového masa ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ sádlo ✔ 3 velké cibule ✔ 50 g anglické slaniny ✔ gulášové koření ✔ mletou uzenou papriku ✔ 1 ½ l masového vývaru ✔ 2 lžíce hladké mouky ✔ 2 nakrájené papriky ✔ majoránku ✔ česnek podle chuti
POSTUP: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli spolu s anglickou slaninou, přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme mletou papriku a gulášové koření a za stálého míchání chvíli restujeme. Poté přidáme vepřové maso, promícháme a po chvíli zalijeme vývarem. Vaříme pod pokličkou doměkka. Přidáme nakrájené papriky, majoránku, česnek a přes jemné sítko vlijeme hladkou mouku dobře rozmíchanou v troše vody. Provaříme a podle chuti dosolíme. Podáváme s domácím knedlíkem.