Jurečka: Příspěvek pro nemohoucí se zvedne až o 40 procent | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jurečka: Příspěvek pro nemohoucí se zvedne až o 40 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Už od letošního července se lidé, kteří pečují o své nemohoucí blízké, dočkají výrazného navýšení příspěvku na péči. Návrh, nad kterým panuje shoda napříč vládní koalicí, včera představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL).

Příspěvek na péči, který se poskytuje postiženým a seniorům na zajištění péče v zařízení či doma, pobírá v Česku přes 360 tisíc osob. Jeho výše se – podle stupně závislosti na pomoci a toho, zda jde o dítě či dospělého –, pohybuje mezi 880 Kč až 19 200 korunami. Od letošního července se ale mají příspěvky zvýšit. Ne však plošně, ale bude záležet na stupni závislosti. A to v rozmezí od 11 do 40 procent.

HOŘÍ TO

„Je tady naléhavá situace a musíme ten příspěvek zvýšit,“ řekl včera Jurečka s tím, že kromě I. stupně závislosti se navýší všechny ostatní, nejvíce budou pobírat lidé, o něž je pečováno v domácím prostředí. „Klient v domácím prostředí nás všechny v tom systému z pohledu peněz daňových poplatníků stojí méně finančních prostředků než klient, který je už v pobytové službě,“ vysvětlil ministr. Dodal, že nad navýšením je shoda ve vládní koalici, do půlky roku má návrh na navýšení projít legislativním kolečkem a více peněz se k lidem dostane od 1. července.

PŘES 7 MILIARD

„Celkové náklady na toto zvýšení dosáhnou 7,05 miliardy korun ročně. Nakonec tedy vyčleníme ještě vyšší částku, než jakou navrhovala opozice. Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.