Čekal přeplatek, a přišel... Nedoplatek 23 tisíc korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Čekal přeplatek, a přišel... Nedoplatek 23 tisíc korun!

„Od ledna jsem v penzi, nevím, co si počnu,“ hořekuje muž.
„Od ledna jsem v penzi, nevím, co si počnu,“ hořekuje muž. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Léto ještě nekončí a někteří lidé už s obavami vyhlížejí topnou sezonu. Po loňském zdražení energií se děsí, kolik za ni zaplatí. Bojí se i Jaroslav Švarc (62) z Rychnovska, který řeší nedoplatek za plyn ve výši 23 000 Kč!

Muž žije už mnoho let sám v rodinném domě a zhruba 15 let odebírá elektřinu i plyn u společnosti Centropol. Plynem si topí, a to jen v prvním patře ve třech radiátorech. Každý rok má podobně vysokou spotřebu. Podle posledního ročního vyúčtování, které dostal teď v létě, protopil 2210 metrů krychlových plynu, čímž se nijak zvlášť nevychýlil od průměru. Naopak, naposledy spotřeboval méně.

I přes vyšší zálohy

Přestože se spotřeba nezměnila, kvůli zdražení platil Jaroslav Švarc oproti minulým sezonám vyšší měsíční zálohy. Fixaci neměl. Dřívějších asi 4600 korun mu Centropol zvedl na 7000 a jednou platil přes 9000 korun. Nečekal proto, že po něm firma bude chtít další peníze. „Čekal bych spíš přeplatek. Nedoplatek, a ještě takhle obrovský, to byl pro mě šok,“ povzdechl si muž.

Žije z důchodu

Od ledna je v penzi, pobírá 18 tisíc korun, žije sám a je bezdětný. Z důchodu není schopen sumu uhradit najednou. „Nabídli mi proto splátky,“ dodal Jaroslav.

Problém šel řešit na pobočku Centropolu v Hradci Králové.

Zabere reklamace?

Kvůli vysokému nedoplatku Jaroslav Švarc u Centropolu podal reklamaci a čeká na její vyřízení. Také se na doporučení pracovnice společnosti chystá v září znovu projednat svoji smlouvu a případně zafixovat cenu tak, aby se nedočkal podobného šoku po příští topné sezoně. „Zatím to je tak, že po tom nedoplatku mi dosavadní zálohu 7000 snížili na 5000 korun,“ uvedl.

Energie zlevňuje

Energetické společnosti v současnosti nabízejí ceny za dodávku plynu a elektřiny pod vládním cenovým stropem. Ten udává maximální cenu elektřiny 6050 korun a plynu 3025 korun za kWh a platí do konce roku. Firmy postupně přicházejí s novými ceníky, k nimž často nabízejí fixaci na dva, případně tři roky. Předpokládají přitom, že cena energií bude mít v dalších letech klesající trend.

Přečtěte si
Liba Metloková
14. 9. 2023 • 16:18

Je to hrůza. Obyčejný člověk se v tom špatně orientuje. Kdysi jsem málem podlehla Bohemia Energie a ještě z toho rychle vycouvala. Furt to hlídat event. měnit dodavatele, smlouvy je frustrující.

Jirka Kunčar
14. 9. 2023 • 14:15

Pane Grégr, z čeho usuzujete, že pán topil na 25 stupňů?

Milan Grégr
14. 9. 2023 • 11:42

No jo když si potřebuje vytápět na pětadvacet stupňů tak ať platí. Mně třicítku Centropol vrátil 🤗

Jan Krátký
14. 9. 2023 • 10:48

To víte. Jestli majitel Centropolu z Ústí nad Labem bydlí celý rok se svojí rodinou ve vlastní rezidenci na Floridě (USA), tak se nedivte, že má zvýšené náklady na pobyt. Čas od času si milostivá paní odletí ve first class do Evropy zazpívat si, letenka přijede na 200 tisíc, tak musíte počítat s doplatky. To víte, kapitalismus je takto nastaven - chudí platí, bohatí si užívají!

Michal Kamenik
13. 9. 2023 • 21:16

... jedině naivní blázen si to v dnešní době nezafixuje. Těch patnáct let nemusel, protože jsme měli plyn přímo z Ruska, kterej zlevňoval. Teď máme americkej plyn z Ruska a to je jiná písnička ☝️😁(spíš je to k pláči)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.