Kdo má nárok na zaručenou mzdu? Možná můžete brát víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kdo má nárok na zaručenou mzdu? Možná můžete brát víc!

Zjistětě si, zda vás šéf neokrádá.
Zjistětě si, zda vás šéf neokrádá. (Foto scom, ara, infografika Aha!)

Pracujete a berete jen minimální mzdu? Tak pozor! Možná máte za svou práci nárok na vyšší odměnu. Existuje totiž tzv. nejnižší úroveň zaručené mzdy, o které často nevědí ani zaměstnavatelé. Od ledna se některé úrovně zvýšily a vyšší odměnu byste měli vidět na výplatní pásce.

O existenci zaručené úrovně mzdy řada lidí netuší. A někdy dokonce ani šéfové! „Odměňování zaměstnanců za práci upravuje zákoník práce. Tato ustanovení chrání zaměstnance před nepřiměřeně nízkým oceněním jejich práce,“ vysvětluje právník Roman Moussawi. Celý systém spočívá v tom, že vykonávaná práce je odstupňovaná podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti do osmi skupin. Pro každou skupinu pak existuje platové minimum. Méně než tohle minimum za svou práci nesmí zaměstnanec dostat. Zaměstnavatelé tak nejsou limitování jen minimální mzdou, ale také výší jednotlivých úrovní zaručené mzdy. Zjednodušeně řečeno, šéf vás nemůže odbýt minimální mzdou, pokud vykonáváte nějakou náročnější práci. A pokud ano, můžete se bránit. Poslední slovo totiž nemá šéf, ale zákoník práce.

Komu zvedl leden plat?

Od ledna se zvýšily čtyři z osmi úrovní zaručené mzdy. Zvýšení se týká přibližně jednoho a půl milionu zaměstnanců.Vzrostla totiž nejen minimální mzda (ta je nejnižší úrovní zaručené mzdy), ale i druhá, třetí a osmá úroveň zaručené mzdy.

Tisícové rozdíly mezi profesemi

Kdo a na jak vysokou zaručenou mzdu dosáhne, v zákoníku práce nenajdete. Práce zařazené do 8 skupin podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti totiž definuje vládní nařízení. Základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin je 112,50 Kč za hodinu nebo 18 900 Kč za měsíc. Nárok na ni má 1. skupina, takže na ni dosáhnou např. šičky, vrátní nebo uklízečky. Na opačném konci žebříčku je 8. skupina profesí jako ředitelé firem nebo vedoucí výzkumní pracovníci. Jejich nejnižší hodinová mzda je 225 Kč nebo 37 800 Kč za měsíc.

8 nejdůležitějších informací

1. Šéf vás nemůže odbýt minimální mzdou, pokud vykonáváte náročnější práci. A pokud ano, můžete se bránit.

2. Celkem existuje osm skupin, pro které je vždy stanovena nejnižší úroveň zaručené mzdy.

3. Jednotlivé skupiny jsou odstupňované podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané práce.

4. Nejnižší úrovní zaručené mzdy je mzda minimální. Je pro jednoduché práce, které nevyžadují znalosti a dovednosti.

5. Zařazení do skupin je podle nejnáročnější činnosti. Pokladní bude hodnocena jako pokladní a ne jako uklízečka, i když s úklidem pomáhá.

6. Při zařazení do skupiny zaručené mzdy nezáleží na vzdělání ani praxi. Rozhoduje jen pracovní náplň.

7. Můžete brát více než zaručenou mzdu. Záleží na smlouvě, platovém výměru nebo kolektivní smlouvě.

8. Započítávají se osobní ohodnocení a prémie, nikoli zákonné příplatky (přesčasy, svátky, víkendy, noční apod.)

Dodržování zákona kontrolují inspektoři

To, jestli zaměstnavatelé platí svým podřízeným opravdu tolik, kolik mají, kontrolují inspektoři ze Státního úřadu inspekce práce. Za nedodržení zákona pak lakomým šéfům hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun.

Na účtu uvidíte méně

Pokud ale čekáte, že na svém účtu uvidíte částku, která odpovídá minimální nebo zaručené mzdě podle vámi vykonávané práce, budete zklamaní. Minimální i zaručená mzda se VŽDY uvádí před zdaněním. Na výplatní pásce tak sice musíte vidět, za kolik peněz jste daný měsíc pracovali, ale na účtu budete mít peněz méně, protože z ní bude stržené zdravotní a sociální pojištění a záloha na daň.

Máte jen minimum? Zjistěte pravdu!

  • Pokud vám šéf tvrdí, že na víc než je minimální mzda, nemáte nárok, obraťte se na některý z inspektorátů práce (seznam na www.suip.cz).
  • Oblastní inspektoráty práce i Státní úřad inspekce práce v Opavě poskytují základní informace a poradenství zdarma osobně, telefonicky nebo e-mailem a poštou.
  • K tomu, aby vám inspektoři fundovaně poradili, musí znát náplň práce. Zařazení do konkrétní kategorie se pak určuje podle nejnáročnější práce v pracovní náplni.

Stížnost krok za krokem

1. Obraťte se na oblastní inspektorát úřadu práce a ujasněte si, na co vlastně máte nárok

2. Seznamte svého zaměstnavatele s informacemi, které jste od inspektorů získali

3. Požádejte šéfa o zařazení do příslušné skupiny prací a s tím o související zaručenou mzdu. 4. Pokud vám šéf nevyhoví, podejte podnět ke kontrole na některém z inspektorátů práce.

Výjimka z pravidla

Zaručená mzda ale neplatí úplně pro každého. Výjimku z pravidla mají zaměstnanci, kteří mají mzdu sjednanou v kolektivní smlouvě (většinou jde o vyšší částku, než je zaručená mzda). Méně by ale mohli brát zaměstnanci, kteří pracují na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Tam záleží jen na dohodě. I v těchto případech je ale nutné respektovat výši minimální mzdy.

Kratší úvazky berou méně

Ať už jde o minimální nebo zaručenou mzdu, vždycky se odvíjí od celého úvazku a pracovní doby 40 hodin týdně. Každý, kdo pracuje na nižší úvazek, tak musí počítat s úměrně nižší částkou. U polovičního úvazku (tedy 20 hodin týdně), je tak například minimální mzda 9450 korun měsíčně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.