Česko chce 50 milionů, ale... Boj s neplatiči z Kremlu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Česko chce 50 milionů, ale... Boj s neplatiči z Kremlu

Velvyslanectví Ruska v Praze
Velvyslanectví Ruska v Praze (E15 Dominik Kučera)

Peníze za více než tři roky dluží českému státu Rusko za pronájem pozemků. Jenže zatím nepřišla z Kremlu ani koruna. Věc se zasekla, nyní dochází na bitvy právníků a očekávají se soudní tahanice. Přitom Praze nejde úplně o pakatel, ale o více než 50 milionů korun.

Loni v květnu vláda schválila, že má Rusko platit nájem za pozemky, na nichž stojí jeho nemovitosti a které podle státu nemají statut diplomatické mise. A nejde o parcelu nebo dvě, ale o značné množství pozemků nejen v Praze, ale také ve středních Čechách, Brně a Karlových Varech. „Ruská strana do této chvíli nájemné nezaplatila, věc řeší právníci české a ruské strany, soudní jednání zatím nebylo nařízeno,“ uvedla pro Aha! Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

PRONÁJEM BYTŮ

Černínský palác oficiálně vyzval ruskou stranu k úhradě dlužné částky zpětně za tři roky. Důvodem je podle české diplomacie bezdůvodné obohacování, jelikož budovy na pozemcích využívají Rusové třeba k pronájmu bytů. „Jde o částku přes 50 milionů korun,“ dodala Wernerová. Jen v Praze mají Rusové 39 nemovitostí – většinu z nich český stát nepovažuje za součást diplomatické mise. Tento statut mají třeba ambasáda nebo rezidence velvyslance a jeho zástupce.

MALÁ MOSKVA

Kromě nájemného by pak mohl na ruskou stranu tvrdě dopadnout i nově chystaný zákon. Ten v hlavní části říká, že by bylo možné odejmout vlastnické právo k majetku kterékoliv cizí země na českém území za účelem ochrany bezpečnosti. Norma sice není přímo namířena proti Kremlu (o Rusku v ní není ani slovo), její použití proti režimu Vladimira Putina (71) se ale nabízí, což přiznává i tvůrce normy, poslanec Ondřej Kolář (39, TOP 09). „Během toho, co Rusko na Ukrajině vraždí a vede proti nám hybridní válku, jim tu necháváme majetek a tolerujeme jim například to, že z Bubenče udělali Malou Moskvu,“ uvedl při představování zákona Kolář.

Moskevský kreml a Leninovo mauzoleum (2010).

RADOST MINISTRA

Poslanec a někdejší starosta Prahy 6 už se také kvůli připravované normě sešel s ministrem zahraničí Janem Lipavským (38, Piráti). „Pan ministr projevil radost z toho, že se na tomto tématu pracuje a že se hledají cesty, jak tento problém řešit. Ovšem má za to, že ministerstvo zahraničí není to správné, které by se tím mělo zabývat. A že by bylo vhodné to celé přenést na koaliční jednání,“ uvedl pro Aha! Kolář.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při rozhovoru pro Blesk (24.11.2023)

PLATNOST ZATÍM NEJASNÁ

Kdy by mohl být zákon o vyvlastňování hotový, neumí prý poslanec Kolář teď říct. „To se nedá odhadovat, ale budu rád, když se to podaří co nejdříve. Mám za to, že je teď jedinečná příležitost to řešit,“ doplnil pro Aha! někdejší starosta Prahy 6.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.