Ředitelé škol zuří kvůli penězům: Nebudou mít na školníky a kuchařky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ředitelé škol zuří kvůli penězům: Nebudou mít na školníky a kuchařky?

Přijdou školy o kuchařky?
Přijdou školy o kuchařky? (Foto ara)

Nové rozpočty, které obdrželi od ministerstva školství, vyvolaly pozdvižení u ředitelů škol. Ti si stěžují, že to rezort místo adresných škrtů vzal plošně. A tvrdí, že nebudou mít z čeho platit školníky, kuchařky nebo uklízečky.

Asociace ředitelů základních škol uvedla, že ředitelé jsou po prvotním seznámení se s prostředky, které na rok 2024 dostanou »nepříjemně zaskočeni a rozčarováni«. Za největší problém považují výrazné krácení financí na platy a s ním spojené snižování přidělených úvazků nepedagogických pracovníků. „To jde totiž mnohem dál než původní sliby ministerstva školství o dvouprocentním snížení financí a škrtnutí neobsazených nepedagogických pozic,“ uvádí asociace ve svém prohlášení.

Propouštění?

„Sehnat uklízečku, školníka je těžké. Teď jim budu muset zkrátit úvazek nebo je propustit. Nebo půjdu prosit na obec, aby mi je dofinancovali,“ posteskl si ředitel, kterého cituje asociace, ale jehož jméno neuvedla. „Jedna ředitelka si stěžovala, že má všechna pracovní místa obsazená a v rozpočtu jí toho seškrtali opravdu hodně. Její kolegyně, která má některá místa volná, na tom nebyla zdaleka tolik bita,“ uvedla mluvčí školských odborů Jana Kašparová pro Právo. A podobně hovoří i Pedagogická komora, která sdružuje část učitelů. „Dostaneme o 20 % méně peněz i úvazků na nepedagogy. Budu muset propustit jednoho člověka,“ citovala dalšího z ředitelů.

Škrty od stolu?

Rozčílení neskrývají ani další ředitelé. „Nám ministerstvo snížilo škrtem pera od stolu počet nepedagogických pracovníků o čtyři osoby. V době nárůstu administrativy, v době, kdy řešíme bezpečnost dětí ve školách,“ rozčiloval se na sociální síti ředitel mladoboleslavské Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb Štefan Klíma.

Školo, poraď?!

A pod příspěvkem ministra školství Mikuláše Beka (59, za STAN) na sociální síti X, kde mluví o financích pro regionální školství, kritizovali rozpočet i další ředitelé. Pohled z druhé strany poskytl starosta Nepolis na Královéhradecku Dušan Šustr (BPP). „Dnes (v pátek) jsme měli jednání nad čísly pro zřizovanou příspěvkovou organizaci, a když budu slušný, tak řeknu, že se tohle fakt nepovedlo. Vy jste neškrtli dlouhodobě neobsazené pozice, vy jste plošně pokrátili úvazky nepedagogů. Achjo. Zřizovateli a školo, poraďte si,“ postěžoval si.

Ministr se hájí

Ministr Mikuláš Bek se brání, že do školství půjde 188 miliard korun, což je o pět miliard více než loni. V této sumě je započítáno i navýšení prostředků, které vláda schválila koncem ledna. „Naplnil se tak můj závazek, že se zasadím o minimalizaci počtu nefinancovaných úvazků nepedagogických pracovníků,“ uvedl Bek. A argumentuje, že meziroční snížení o 7495 financovaných míst nepedagogů je v souladu s jeho dřívějšími slovy a odpovídá počtu dlouhodobě neobsazených míst. Upozornil také, že část financí ještě školám rozepíší krajské úřady. „Chci veřejnost ujistit, že i ze své pozice budu usilovat o další zmírnění negativních rozpočtových dopadů. Možná řešení představím zástupcům z řad školských odborů a asociací na předem dohodnutém jednání v pondělí 12. února,“ dodal Bek s tím, že navržená opatření půjdou udělat ale jen po shodě na vládě a dohodl se proto s premiérem Petrem Fialou (59, ODS), že se budou věci v následujících dnech věnovat.

Už kvůli tomu stávkovali

Ředitelé škol sdružení v asociaci také upozornili, že právě i kvůli snižování platů nepedagogů část škol a kantorů loni v listopadu stávkovala. Podle odborů se tehdy nějakou formou zapojily téměř tři čtvrtiny základních, mateřských i středních. Stávkující požadovali více peněz pro školství, odmítali snižování počtu hodin a chtěli zabránit právě poklesu platů nepedagogů a dalších zaměstnanců.



Přečtěte si
ELLA Průšová
12. 2. 2024 • 20:09

No co, Fiala a spol. budou ve školách vařit, nakupovat za své, mají na to až, až, čistit WC, mýt schody...., potřebují zaměstnat, aby přestali vymýšlet nesmysly!

AHel
12. 2. 2024 • 11:26

To bude legrace... tak ať matky dělají dětem větší svačiny, v zahraničí to je normální.... to bude hladových dětí, matky chtějí vypadat jako modelky, tak ráno pijí jen kávu....tak nevím, jak budou dělat a kdy, řízky do chlebů!!!!! Ve všem jdeme do pr... Bezvaná vláda...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.