Další elektronický průšvih v Česku: Přihlášky na střední nefungovaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Další elektronický průšvih v Česku: Přihlášky na střední nefungovaly!

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ředitel Cermat Miroslav Krejčí na tiskové konferenci k nepovedenému startu digitálních přijímaček na střední školy (1.2.2024)
Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ředitel Cermat Miroslav Krejčí na tiskové konferenci k nepovedenému startu digitálních přijímaček na střední školy (1.2.2024) (Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC)

Slavná premiéra elektronických přihlášek na střední školy... se nekoná! Nový digitalizovaný systém nefungoval hned na začátku. Rodiče, kteří se včera pokusili přihlásit své dítě ke studiu, si tak ještě musejí počkat. Jít by to mělo až dnes večer.

Měl to být začátek revoluce ve školství. Místo toho je vše při starém, alespoň zatím. Elektronické přihlášky na střední školy měly od včerejšího rána usnadnit život rodičům a žákům, kteří se chystají po základní škole dál studovat. Při posledních testech ale Cermat, který má systém pod křídly, našel problém s nahráváním příloh k přihlášce. Podle jeho ředitele Miroslava Krejčího byl sice problém odstraněn, ale ukázalo se, že jde o poměrně velký zásah, který by mohl mít dopad na bezpečnost. Proto je dle něj potřeba datum spuštění posunout a provést další testy. „Omlouvám se, že jsme systém nespustili. Ale radši to spustíme s jistotou, než abychom spustili něco a z toho byl průšvih ještě větší,“ sypal si popel na hlavu.

Na stránkách dipsy.cz se včera zájemcům ukázala jen informace, že podání přihlášek bude spuštěno 1. února. Podle Krejčího tomu tak bude až dnes navečer. Za celou eskapádu se několikrát omluvil i ministr školství Mikuláš Bek (59, za STAN), věc prý aktivně řeší. „Politickou odpovědnost samozřejmě nesu. Prioritou je teď vyřešení problému,“ řekl Aha! Zároveň uvedl, že nechce dělat kvapné závěry a odvolávat Krejčího z čela Cermatu. „Až bude problém vyřešen, budeme se věnovat analýze příčin chyb. A následně lze vyvozovat odpovědnost konkrétních lidí,“ naznačil ministr a dodal, že lhůta na podání přihlášek by se mohla prodloužit. Sám Krejčí by rezignaci považoval za slabost.

(Ne)digitální země 

Porodní bolesti elektronických systémů Česko provází dlouhodobě. Dva týdny zpátky se vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (43, Piráti) pyšnil novou občankou v mobilu, ta však první dny byla přetížená natolik, že se tisícům lidí ani nepodařilo přihlásit. Digitalizační šlendriány měla ale i vláda Andreje Babiše (69, ANO). Ta např. spustila nefunkční elektronické sčítání lidu, padající eRecepty anebo očkovací portál, který nedokázal zpracovat rodná čísla.

Přečtěte si
hejhej
2. 2. 2024 • 10:31

Packalové z této vlády ještě za 2 roky vládnutí nedokázali pro občany tohoto státu, kteří je platí ze svých daní NIC. Hlavně, že navýšili o zbytečné ministerstva, mezi ta zbytečné patří i min. informatiky- zbytečný ministr Bartoš.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.