Robin Oil už patří státu, koupil... Benzinky za 4,5 miliardy?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Robin Oil už patří státu, koupil... Benzinky za 4,5 miliardy?!

Čerpací stanice Robin Oil
Čerpací stanice Robin Oil (Profimedia)

Šedesát milionů korun za čerpací stanici? Tolik zřejmě zaplatila státní společnost Čepro za nákup sítě Robin Oil od podnikatele Jiřího Zoubka (67). Podle vedení podniku nepůjdou peníze z eráru. A co tím stát získal? Prý lepší prodejny a občerstvení.

Čepro koupí získá 75 nových benzinek, hodlá je zařadit do své značky EuroOil, která se tak dostane s 285 pumpami na třetí místo mezi místními sítěmi. Hned za Orlen Benzina a Mol. „Nákup znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu, Robin Oil má mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastroslužeb, které nám doposud chyběly,“ míní ředitel Čepra Jan Duspěva (50). Cenu transakce společnost neuvedla. Podle informací deníku E15 ale vyplatil stát Zoubkovi sumu 4,5 miliardy korun. V přepočtu tedy 60 milionů za čerpačku.

Dává to smysl?!

„Akvizice nebude financována ze státního rozpočtu, ale z finančních prostředků společnosti Čepro,“ dušuje se Duspěva. To pro Aha! potvrdilo také ministerstvo financí. Vedení Čepra s ním prý odkup konzultovalo. Oslovení ekonomové shodně považují částku za přemrštěnou. „Z podnikatelského pohledu dává pro Čepro akvizice Robin Oil smysl. Díky nákupu rozšíří svou síť čerpacích stanic a posílí svou pozici zejména v Praze, částka 4,5 miliardy mi ale připadá velmi vysoká. Přeprodej pohonných hmot je odvětvím, kde jsou malé marže,“ sdělil Aha! ekonom Petr Lajsek z makléřské společnosti Purple trading. Další ekonom Lukáš Kovanda si dokonce myslí, že: Stát nemá provozovat čerpací stanice. Provozování čerpaček může kompletně přenechat soukromému sektoru, který to zvládne hospodárněji.

Čepro koupil Robin Oil za miliardy! Lela nechtěla ve filmu prostitutky. A naděje Ukrajiny z USA

Video se připravuje ...

Rafinerie Poláků

Podle Kovandy navíc vlastnictví stanic nepřináší státu ani očekávanou možnost výrazně ovlivňovat ceny pohonných hmot. Českému státu totiž nepatří rafinerie, a tak je v tomto ohledu vydán na milost a nemilost polských vlastníků. „Cena 4,5 miliardy je tudíž pro stát nevýhodná, protože mu nepřinese odpovídající hodnotu a vliv,“ dodal hlavní ekonom Trinity bank pro Aha!. Petrochemické závody na čištění ropy jsou v Česku tři, dva z nich – v Litvínově a Kralupech nad Vltavou – patří společnosti Unipetrol, další v Pardubicích firmě Paramo. Obě jsou vlastněné polskou společností Orlen...

Státní akciovka

Čepro je oficiálně akciová společnost, ale jeho 100% vlastníkem je stát. Vlastnická práva vykonává ministerstvo financí. Zkratka znamená České produktovody, od roku 2001 však provozuje i vlastní síť čerpacích stanic dnes známých jako EuroOil. V minulosti chtěl z firmy pomocí falešných pohledávek podnikatel Radovan Krejčíř (55) vytáhnout 3 miliardy korun. Dostal za to patnáctiletý trest. Tomu se mimo jiné pokusil vyhnout útěkem do zahraničí.

Přečtěte si
milan59
1. 2. 2024 • 09:24

Aháá tak proto politici těm důchodcům tu valorizaci důchodů ,tak ještě šup šup napsat kolik obyvatel ČR souhlasil s NÁKUPEM Robin Oil,když to KOUPIL STÁT = politici,který je placen z daní obyvatel ČR !!!

stoura
1. 2. 2024 • 05:30

Republika je ve srač.ách ale miliardy lítají , nakonec do ukrajiny se nacpalo víc jak 30miliard tak proč nedat vydělat 4,5 chudému podnikateli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.