Poslanci překonali březnový rekord: Žvanili 42 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Poslanci překonali březnový rekord: Žvanili 42 hodin!

Náročná schůze Sněmovny.
Náročná schůze Sněmovny. (Ramon Hofman, Mária Rušinová)

Mimořádná schůze o vládním konsolidačním balíčku se zapsala do sněmovní historie. A to délkou svého jednání. Poslanci totiž řečnili necelých 42 hodin, než poslali úsporný balíček do druhé čtení. To proběhne až v září a čeká se další tuhý a hlavně dlouhý boj.

Ze čtyř dnů trvající mimořádné schůze dolní komory Parlamentu, která začala v úterý v 10 hodin a byla přerušena včera kolem půl třetí, se tři dny jednalo v rámci prvního čtení o konsolidačním balíčku předloženého vládou Petra Fialy (58, ODS). U řečnického pultu se vystřídalo více než pět desítek poslanců a svým řečněním se zapsali do historie. Jednání k tomuto bodu včetně diskuse zabralo 33 hodin, zbylých devět hodin pak věnovali poslanci druhému čtení důchodové reformy. Zákonodárci tak těmito body pokořili svůj rekord z března letošního roku, kdy se jednalo o snížení červnové mimořádné valorizace penzí – to jim zabralo 37 hodin.

15,6 milionu

Deník Aha! spočítal, že čtyři dny této žvanírny stály daňové poplatníky celkem 15,6 milionu korun. Již dříve se vyjádřila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09), že jeden den jednání stojí občany 3,9 milionu korun. Toto ale není ještě konečná částka. Schůze totiž podle plánu má pokračovat i příští týden, a to ve středu 19. července.

Stovka k dobru

Během čtvrtečního jednání došlo v předsálí Sněmovny k úsměvnému nálezu, na zemi se totiž našla stokoruna. „Což si myslím, že je při projednávání konsolidačního balíčku skvělá zpráva,“ komentoval nález místopředseda dolní komory Jan Skopeček (42, ODS). Dodal, že pokud se k bankovce nikdo nepřihlásí, předá ji Stanjurovi na snížení státního dluhu.

Do noci v práci

Dlouhá jednání Sněmovny se netýkají pouze zákonodárců, ale i zaměstnanců Sněmovny. „Na průběhu zasedání Poslanecké sněmovny se podílí zhruba 30 zaměstnanců, kteří se střídají po dvanácti hodinách, aby byl dodržován jejich fond pracovní doby,“ vysvětlil Aha! sněmovní kancléř Martin Plíšek (48) s tím, že všechny dny byla dodržována politická dohoda mezi kluby a přes půlnoc se nejednalo. Všichni se tak mezi dny šli vyspat domů a nemuseli spát v kancelářích. „Pracovníci si pak mohou vybírat náhradní volna za toto pracovní nasazení. Jejich večerní služba je pak zohledněna v navazujících dnech,“ dodal Plíšek.

Špeky, co na jednání zazněly...

Andrej Babiš (68, ANO), předseda a poslanec „Jste asociální, nekompetentní vláda, vláda národní tragédie. Proti inflaci, pro lidi jste neudělali nic.“

Miloslav Jančík (60, za ANO), poslanec „Paprika už stojí skoro jako bitcoin. Člověk to kupuje po jednom kusu. Lečo je luxusní jídlo.“

Marek Benda (54, ODS), šéf poslaneckého klubu „Nekřičme na sebe, že jsme lháři. Zbytečně hrotíme atmosféru.“

Michal Kučera (54, TOP 09), poslanec „Byla doba, kdy se poslanci styděli přijít sem (k mikrofonu – pozn. red.) se psanými referáty. Když je napíšete, pošlete nám je mailem, ušetříme si čas a zefektivníme práci Sněmovny.“

Martin Kolovratník (48, ANO), poslanec „Milé kočičky a milí pejskové z vládní koalice, nejlepším úsporným opatřením by bylo, kdybyste podali demisi a přestali škodit této zemi.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.