Změny v daních: Jak Češi pocítí vládní ÚSPORNÝ BALÍČEK? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Změny v daních: Jak Češi pocítí vládní ÚSPORNÝ BALÍČEK?

Od ledna už nebude možné si od základu daně odečíst příspěvky za členství v odborech.
Od ledna už nebude možné si od základu daně odečíst příspěvky za členství v odborech. (Svět motorů)

Každý rok se na Čechy valí změny. Letošní rok je ale výjimečný, protože si toho vláda premiéra Petra Fialy (59, ODS) připravila skutečně hodně. Už od ledna je poznají peněženky občanů naplno, protože začal platit konsolidační balíček.

VÝDAJE

Dotace

V rámci šetření vláda sníží národní dotační tituly. Celkově chce stát pro příští rok ušetřit 84,1 miliardy. V tom je zahrnuto i ukončení jednorázové podpory přenosové soustavy a distribuční sítě za 38 miliard.

Provoz i platy Ministerstva mají za úkol snížit své provozní výdaje o 5 procent. Rovněž se má snížit objem finančních prostředků na platy ve státní správě o 2 procenta. Zpomalit má i růst platů ústavních činitelů.

FKSP

Snížily se prostředky na Fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP) ze 2 % na 1 %. Nově bude objem peněz na fond tvořen z objemu nákladů zúčtovaných na platy/mzdy. Polovina této částky je určena na přispívání zaměstnavatele na produkty spoření na stáří.

Stavební spoření

Došlo ke snížení státní podpory stavebního spoření na maximálně tisíc korun za rok pro nové i stávající smlouvy.

Kolkové známky

Kolkové známky se zruší jako platební prostředek. Bude přechodné období, kdy bude ještě možné stávající kolky používat.

Vymáhání pohledávek

Justiční pohledávky převzala Celní správa ČR. Ta dnes spravuje pohledávky řady institucí.

Náhrada platu

Zjednoduší se proces náhrady platu při dočasné pracovní neschopnosti. Nově bude hrazena z prostředků na platy místo současné praxe, kdy jsou tyto náhrady vypláceny mimo platovou oblast.

PŘÍJMY

Zvýšení daně z příjmů právnických osob Současná sazba daně se z 19 % zvýšila na 21 %. Ministerstvo financí argumentuje, že tímto krokem se stát přiblíží více k evropskému průměru. Účetnictví v cizí měně Společnosti, které mají většinu transakcí v cizí měně – euru, americkém dolaru nebo britské libře –, budou mít možnost v nich účtovat. A to od 1. ledna. Dočasně nebude pro vyplnění přiznání k dani z příjmů možné přímo použít cizí měnu, avšak přínos pro poplatníky spočívá v možnosti použít funkční měnu v dílčích krocích potřebných pro sestavení daňového přiznání (tj. přepočet až do úrovně agregovaných položek).

Kurzové operace

Zdanění příjmů právnických osob budou podléhat pouze realizované kurzové operace. Opatření se týká tzv. nerealizovaných kurzových rozdílů, které dosud musely firmy dodaňovat. Nově bude tento nerealizovaný příjem daňově neúčinný.

Danění benefitů

Zaměstnanecké benefity patří k jednomu z lákadel, které mohou firmy svým lidem nabídnout. Od Nového roku však jsou benefity osvobozeny od daně z příjmů, pokud ročně nepřekročí polovinu průměrné mzdy. To pro rok 2024 znamená částku 21 983 korun. *Při rozpočítání na měsíce by tak zaměstnanci mohli měsíčně dostávat k platu nepeněžité bonusy bez daně maximálně za 1832 korun. Mohou nadále čerpat např. příspěvek na zájezdy, kulturní nebo sportovní akce, na tištěné knihy apod. *Penzijní spoření zůstane nadále stejně zvýhodněné. *Dosud byly stravenky na rozdíl od stravenkového paušálu osvobozeny od daně bez limitu. To od Nového roku končí a podmínky se sjednotily tak, že stravenky jsou pro zaměstnance osvobozeny od daně z příjmů do zákonem stanoveného limitu. V souvislosti s tím dochází k úpravě stravovacího paušálu, aby ho mohli adekvátně čerpat i lidé na delších pracovních směnách.

Zrušení slevy na dani pro studenty

Pracující studenti přišli o speciální daňovou úlevu. Počínaje příjmem za rok 2024 si nebudou moct odečítat slevu na studenta, která dosahuje 4020 korun ročně. Podle rezortu financí využívají tuto slevu jen studenti, kteří si vydělávají ročně nad 205 600 korun.

Konec školkovného

Ministerstvo financí ruší slevu na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení, tzv. školkovné. Podle něj benefit uplatňují hlavně bohatší rodiny s dostatečně vysokým základem daně, zatímco ty nízkopříjmové po uplatnění ostatních slev tuto podporu povětšinou pro nízký základ daně nevyužijí.

Omezení výjimek

Ministerstvo financí omezilo daňovou uznatelnost při nákupu osobních aut pro podnikatelské účely na první 2 miliony korun z ceny vozu.

Omezení slevy na manželku/manžela

Od 1. ledna došlo k omezení slevy na dani na druhého z manželů ve společné domácnosti. Sleva se nově uplatní výhradně na ty, kteří pečují o dítě pouze do 3 let věku. Ministerstvo tím chce motivovat lidi k dřívějšímu návratu na trh práce.

Zdanění garáží i chalup na základě katastru

Od 1. 1. 2024 dochází k novému navázání u garáží a domů sloužících k rodinné rekreaci na zápis v katastru nemovitostí. Skutečné využití tak u těchto budov nebude relevantní. Lidé nebudou nuceni v důsledku této změny podávat daňové přiznání.

Zvýšení daně z nemovitých věcí

Daň z nemovitosti se od ledna 2024 zvýší. Její sazba by měla narůst přibližně na 1,8násobek. Veškerý výnos z daně i nadále zůstane obcím. Zvýšení sazby znamená, že lidé za nemovitost zaplatí navíc o několik stovek korun ročně. Pokud obce nezmění místní koeficienty – mohou je násobit číslem od 1,1 do 5 – změna jim víc peněz nepřinese, protože získají méně financí z jiných daní. *Nově se zvýšení daně z nemovitých věcí bude vztahovat i na všechny místnosti sloužící k podnikání v oblasti ubytování. A to bez ohledu na to, jestli se jedná o nebytový prostor. V rámci zvýšení sazeb dochází k nárůstu částky ze 2 Kč na 3,50 Kč za 1 m2. *Změna se projevuje i ve zvýšení minimální celkové daně za spoluvlastnický podíl, která bude činit 90 Kč. Zároveň dochází ke zvýšení hranice pro vyměření daně na 50 Kč.

Daně z výher nad 50 tisíc

Dosud byl limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her do milionu korun. Od ledna ale tento limit bude jen 50 tisíc. *U loterií – třeba sportka – je systém o něco snazší. Srážkovou daň odvádí za výherce sama loterijní firma, výherce ji dostane už očesanou o daň. Nemusí ji pak tedy uvádět v daňovém přiznání. Navíc se každá výhra počítá zvlášť. *Odlišně to funguje pro kurzové sázky, tedy typicky pro sázení na sport. Daň je také 15%, ale limit se počítá z celkového součtu výher za kalendářní rok po odečtení všech, tedy i ne úspěšných, vkladů. Překonání limitu si musí lidé hlídat sami a případně jej uvést v daňovém přiznání. Hranici pro osvobození u kurzových sázek ale překoná jen ten, jehož celková sázkařská bilance za kalendářní rok přesáhne limit. Tedy vydělá nově o 50 tisíc víc, než kolik vsadí. *Zvýší se sazba uplatňovaná u živých her (např. kostky, karty, ruleta), binga, kurzových sázek (sázky na výsledek, live sázky), dostihů, tombol a turnajů malého rozsahu (typicky poker) z 23 na 30 %. *Zvýšila se minimální daň za herní automat na 13 400 Kč.

Víno jako dar už ne

Dochází ke zrušení daňové výjimky pro firmy na tiché víno (tedy klasické) do 500 Kč jako daru na reprezentaci.

Vyšší daň pro více lidí

Od 1. ledna se limit příjmů, od kterého se platí 23% sazba daně z příjmů, sníží z čtyřnásobku průměrné mzdy na trojnásobek. Letos bude hranice pro vyšší daň zhruba 132 tisíc korun měsíčně.

Zrušení odpočtu za členské příspěvky odborům

Od ledna už nebude možné si od základu daně odečíst příspěvky za členství v odborech.

Strop pro dohodáře

Nově se stanoví dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě dohody o provedení práce (DPP). *První limit bude stanoven pro dohodu u jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 25 % průměrné mzdy. *Druhý limit (vyšší) bude stanoven pro vznik účasti na pojištění při souběhu dohod u více zaměstnavatelů, a to ve výši 40 procent průměrné mzdy. *Pokud zaměstnanec překročí jeden či druhý limit, bude odvádět pojistné.

Úprava odvodové zátěže OSVČ

V letech 2024 – 2026 vzroste minimální vyměřovací základ na sociální pojištění OSVČ postupně z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň budou OSVČ platit pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně. Jak se to změní Rok minimální vyměřovací základ vyměřovací základ 2023 25 % 50 % 2024 30 % 55 % 2025 35 % 55 % 2026 40 % 55 %

Vyšší daně z neřestí

*Sazba spotřební daně z lihu se zvýší v horizontu tří let. A to tak, že v letech 2024 a 2025 se navýší o 10 % a následně v roce 2026 o 5 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.